ROCKanje

The Fratellis: Šarm na prvi takt

Tema — Autor rockanje @ 23:38


 
Ramonesi nisu bili prvi, ali su napravili najviše za svetsku medijsku popularizaciju i uvođenje “bratstva i prezimenjaštva” kao znaka prepoznavanja bendovskog zajedništva.Četiri decenije nakon gašenja “one, two, three, four” eha iz tada vitalnog i postojećeg newyorškog kluba CBGB`s, slični se povici čuju kod O’Henry`s bara u škotskoj prestolonaslednici Glasgowu

John, Barry i Mince Fratelli raznovrsna su, jednostavna, direktna trojka, kojoj od prvih početaka nije bilo strano troakordno da opale energijom raspoloženih i nedestruktivnih punk grupa te je kombinovati radiofoničnim melodijama, tipičnim za najpopičnije izvođače, sve zbijeno otresitim i vrlo pitkim ritmovima koji ne daju varijante nego - razigrati. Veselje svud. Šarmiranje na prvi pogled. Halo efekt u njihovom slučaju nije pogrešan pritisnete li na - favorit band. Trebalo je samo devet koncerata dok ih “porodični” menadžer Tony Fratelli nije lansirao pred potpis diskografskog ugovora za cenjenu nezavisnu diskografsku kuću Fallout Records s koje će ih strelovito pobrati major label Interscope Records. Zarazili su ljude, odatle se talasi popularnosti šire. Ne bez razloga.
Promo uloga prvog EP-a zamenjena je guranjem od New Musical Expressa, koji su ih tipično za njihovu taktiku šibanja novih imena, proglašavali najboljim svežim aktom još pre nego što je tamošnji slušateljski puk imao prilike da posvedoči na jubilarnom, desetom, koncertu.
A onda je usledio niz singlova punih opuštene, relaksirajuće svirke. Od njihovog nabijanja ne boli glava, već dobijete muskulfiber jer skakanje ne prestaje ulovite li se u vrtlog debitantskog albuma “Costello Music”.
Komercijalnost debi albuma brojala se u izglednom napadu na miloun primeraka, a potvrda od slušalaštva BBC 1 u obliku proglašavanja Best British Breakthrough Actih na lanjskom Brit Awards. A opsežne promotivne turneje po svetu otvorila je puteve ka drugom, nedavno objavljenom albumu “Here We Stand”.
Prvim singlom “Mistress Mabel” nastavili su da skupljaju publiku, dok se naznake za potrebom gostovanja takve grupe oslikavaju po YouTube, Last Fm i My Space generaciji - kojima su jedni od glavnih favorita.
 

 

Michael Jackson: Kralj popa proslavio 50. rođendan

Vesti — Autor rockanje @ 22:56


- Nemam više šta da dam. Želim da me svi ostave na miru. Zar je to tako loše? Uvek se mogu osloniti na ono što mi je Bog dao. Ljudi mogu reći šta god žele o meni i smejati se na moj račun. Ali znaju da kad snimam albume - oni će biti najbolji. I bili su. Još su uvek najbolji

Ovim rečima, koje je Michael Jackson izgovorio pre 21 godinu, kralj popa, a slobodno možemo reći i muzike, svetu je dao do znanja da se nije slučajno našao na tronu i da će se njegovo ime vezati uz zaista velike stvari.

Malo ko bi danas u sredovečnu čoveku u invalidskim kolicima odevenom u pidžamu i s hirurškom maskom na licu koji u društvu svoje troje dece luta ulicama Las Vegasa, gde Jacko danas živi, prepoznao facu kakva je bio Michael. Jedan od najpozitivnijih zabavljača ikad, kako ga je opisao novinar J. Randy Taraborrelli koji prati Michaela već 30 godina i koji je o njemu napisao tri bestselera, otkad je bio tinejdžer verovao je da će prodati više ploča od ikoga – i uspeo je u tome. “Thriller” objavljen 1982. najprodavaniji je album svih vremena s prodatih neverovatnih 100 miliona primeraka. Jackson i danas ima mnogo obožavalaca, ali kaže da je izgubio volju za nastupanjem.
- Umoran sam - rekao je prošle nedelje i nastavio:
- Nemam više šta da dam. Želim da me svi ostave na miru. Zar je to tako loše?
Pevač je 29. avgusta navršio 50 godina. Rođendan je proslavio u krugu porodice okružen onima koji su mu poslednjih godina, čini se, jedini smisao života – svojim potomcima, 11-godišnjim Princeom Michaelom, 10-godišnjom Paris i 6-godišnjim Princeom Michaelom drugim. U čast njegovih pola stoleća života diljem sveta u prodaju je pušten CD “King Of Pop”, kompilacija njegovih 18 najboljih pesama koje su izabrali britanski obožavaoci.
Računarski majstori su povodom njegovog životnog jubileja izradili fotografiju tj. simulaciju kraljevog današnjeg izgleda bez silnih plastičnih operacija. No, mi ne želimo da gledamo Michaela "šta bi bilo da je bilo". Mi želimo da ga gledamo kakav je bio u svojim najboljim danima i sećati ga se takvog.
 


Bubnjar The Replacementsa umro od predoziranja

Vesti — Autor rockanje @ 22:13

Steve Foley, bubnjar američke rock grupe The Replacements preminuo je od posledica predoziranja tabletama, a njegovo telo pronađeno je u ponedeljak, 25. avgusta u njegovom domu u Minneapolisu


   Tačan datum smrti još uvek nije poznat.
   48-godišnji Foley postao je deo The Replacementsa 1991. godine, tokom njihove "All Shook Down" turneje, a ubrzo nakon toga bend se raspao.
   Iako je "čist" već gotovo 15 godina, zbog napada panike i depresije Foley je morao da uzima određene lekove, a prejaka kombinacija istih imala je tragičan ishod.