ROCKanje

30 Avg, 2008

The Fratellis: Šarm na prvi takt

Tema — Autor rockanje @ 23:38


 
Ramonesi nisu bili prvi, ali su napravili najviše za svetsku medijsku popularizaciju i uvođenje “bratstva i prezimenjaštva” kao znaka prepoznavanja bendovskog zajedništva.Četiri decenije nakon gašenja “one, two, three, four” eha iz tada vitalnog i postojećeg newyorškog kluba CBGB`s, slični se povici čuju kod O’Henry`s bara u škotskoj prestolonaslednici Glasgowu

John, Barry i Mince Fratelli raznovrsna su, jednostavna, direktna trojka, kojoj od prvih početaka nije bilo strano troakordno da opale energijom raspoloženih i nedestruktivnih punk grupa te je kombinovati radiofoničnim melodijama, tipičnim za najpopičnije izvođače, sve zbijeno otresitim i vrlo pitkim ritmovima koji ne daju varijante nego - razigrati. Veselje svud. Šarmiranje na prvi pogled. Halo efekt u njihovom slučaju nije pogrešan pritisnete li na - favorit band. Trebalo je samo devet koncerata dok ih “porodični” menadžer Tony Fratelli nije lansirao pred potpis diskografskog ugovora za cenjenu nezavisnu diskografsku kuću Fallout Records s koje će ih strelovito pobrati major label Interscope Records. Zarazili su ljude, odatle se talasi popularnosti šire. Ne bez razloga.
Promo uloga prvog EP-a zamenjena je guranjem od New Musical Expressa, koji su ih tipično za njihovu taktiku šibanja novih imena, proglašavali najboljim svežim aktom još pre nego što je tamošnji slušateljski puk imao prilike da posvedoči na jubilarnom, desetom, koncertu.
A onda je usledio niz singlova punih opuštene, relaksirajuće svirke. Od njihovog nabijanja ne boli glava, već dobijete muskulfiber jer skakanje ne prestaje ulovite li se u vrtlog debitantskog albuma “Costello Music”.
Komercijalnost debi albuma brojala se u izglednom napadu na miloun primeraka, a potvrda od slušalaštva BBC 1 u obliku proglašavanja Best British Breakthrough Actih na lanjskom Brit Awards. A opsežne promotivne turneje po svetu otvorila je puteve ka drugom, nedavno objavljenom albumu “Here We Stand”.
Prvim singlom “Mistress Mabel” nastavili su da skupljaju publiku, dok se naznake za potrebom gostovanja takve grupe oslikavaju po YouTube, Last Fm i My Space generaciji - kojima su jedni od glavnih favorita.
 

 

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me