ROCKanje

Brian Wilson: Dobrodošao kući

Vesti — Autor rockanje @ 11:48

    Brian Wilson će pred kraj leta, tačnije 2.septembra, objaviti novi studijski album "That Lucky Old Sun" za Capitol Records. Album je radio s dugogodišnjim prijateljem i saradnikom Van Dyke Parksom u londonskom Royal Festival Hallu. Albumom se vraća diskografskoj kući s kojom se proslavio za vreme trajanja Beach Boysa. "Radi se o svojevrsnom sentimentalnom putovanju za mene. U istim prostorijama sam bio pre četrdeset i šest godina" rekao je Wilson najavivši delo kao album s dosta govornog uvoda i duhovnih otklizavanja.


I prošireni: Novi album Soulflya

Vesti — Autor rockanje @ 11:31

    Uz novi album američko-brazilske atrakcije Soulfly koji izlazi 28. jula, stiže i jedno “special edition” izdanje. Već nas je Max navikao da uz redovno izdanje uvek izbaci i jedno posebno izdanje s nekoliko bonus pesama. "Conquer" će tako izaći s tri dodatne stvari, među kojima i dva covera - od Bad Brainsa, odnosno Marilyn Mansona.


Egzit: Super svima za 25. maj

Koncerti — Autor rockanje @ 13:15

    Organizatori "Egzit" festivala najavili su da se njihova motivaciona kampanja pod nazivom „Super svima“, pred drugi krug pokrajinskih izbora za Skupštinu Vojvodine, nastavlja 25. maja serijom koncerata i žurki u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Subotici i Somboru. (Dalje)

Gentleman: Dolazi na EXIT!

Vesti — Autor rockanje @ 13:05

    Ove godine, na drugi po veličini stejdž na EXIT-u dolazi nemačka reggae zvezda - Gentleman! Tilmann Otto, poznatiji kao Gentleman, na vrhuncu je desetogodišnje karijere koja ga je učinila jednim od najpoznatijih reggae muzičara van Jamajke. Vreme koje redovno provodi u Kingstonu, muzika koju stvara i tekstovi koje piše učinilo je da Gentleman i u reggae domovini postane priznat izvođač. Prva tri albuma "Trodin On", "Journey to Jah", i "Confidence", hitovi "Dem gone", "Leave us alone" i drugi, danas su već klasici njegovog žanra. "Mali beli reggae dečak" priprema četvrti album "Another intensity", a na EXIT-u nastupa 11. jula, u pratnji svog Far East benda.


Opet snimaju legendarni: Novi Psihomodo Pop!

Vesti — Autor rockanje @ 12:29

    Davor Gobac se rasplesao na sve strane, a, naravno, plesa bez muzike nema. Zato, krajem meseca, izlazi novi singl Psihomodo Popa! A potom i novi album! Najpre je reč o pesmi Totalno sam lud, koja će ujedno najaviti i njihov novi album Yeah! Yeah! Yeah! Za novi singl snima se i spot, a album će se na tržištu pojaviti u oktobru. Kako Gobac najavljuje, grupa će se njime vratiti svojim korenima, a dodaće mu i svirku gudačkog orkestra.


Besplatna muzika: Unosnija od naplaćene?

Vesti — Autor rockanje @ 12:19

    Pop Matters ima članak u kome pokušava da dokaže tezu da se muzičarima davanje muzike besplatno na duži rok više isplati nego naplaćivanje. Primera je nekoliko. Coldplay su besplatno pustili singl “Violet Hill” koji je skinut 10 puta više nego što je prodat njihov singl “Speed fo Sound”. Tu su takodje Radiohead koji su besplatno dali svoj album “In Rainbows”... (Dalje)

Indianeri Death Cab For Cutie: Najprodavaniji u SAD-u

Vesti — Autor rockanje @ 11:44

    Death Cab For Cutie po prvi puta u karijeri dolaze na prvo mesto Billboardove liste albuma sa svojim 'Narrow Stairs' koji je protekle sedmice kupilo 144.000 Amera. Drugi najprodavaniji album bila je Frank Sinatrina retrospektiva 'Nothing But the Best', dok je treći Jason Mraz sa 'We Sing, We Dance, We Steal Things' (73.000 komada). Četvrti novi album je ujedno četvrti na listi – 'Rockferry' velške pjevačice Duffy. Više...


Recenzija: The Scarps – CD Self-command

Novi albumi — Autor rockanje @ 17:47

Kontrolisano dinamična, efektna, socijalno orjentisana i angažovana urbopoetika, trojke –The Scarps- može se lirički svesti u tri slovna udarca i zapisa, koji se ogledaju u stihovnom rezu, osmišljenom u drugom rednom zapisu ovog CD ostvarenja-Another system disease. Čini je da je osnovni ipuls i suština upravo tu, u tom trojstvu. Bez okolišanja, ulepšavanja (stvarnosti) i podilaženja (masi, bilo kome), kratko rečeno, pomalo sirovo ali jasno surovo iskazano. Iako je, većinski, materijal podržan i svesno okrenut engleskom govornom području (i internacionalnim ambicijama, verovatno), završne dve numere, naslovi Bez mene i Sa tobom, realizovane su, neočekivano za njih, podjednako uspešno, skladno umešno, na maternjem, srpskom jeziku.  (Dalje)

Dokumentarac: O neuspešnim starim metalcima

Vesti — Autor rockanje @ 17:02

    Istinita priča o neuspešnim starim metalcima snimljena u stilu posprdnog dokumentarca izabrana je za glavni film festivala u Los Angelesu. Film govori o Steveu "Lipsu" Kudlowu i Robbu Reineru, kanadskim metalcima u svojim 50-ima koji, nakon neuspele turneje Evropom sa svojim bendom Anvil, odluče da snime svoj 13. album kojim će napokon pokoriti svet. Kudlow kaže kako on ne želi da postane milioner nego svirkom samo da zaradi dovoljno za preživljavanje, dok Reiner priča da je mislio kako neće biti ništa od ovog filma, ali da je nakon reakcije publike na Sundanceu shvatio da tu ima „nešto“. Iscrpnije...


Sabraše ih: 50 najboljih britanskih tekstopisaca

Vesti — Autor rockanje @ 16:32

    Povodom dodele muzičke nagrade Ivor Novello, koja će se održati u četvrtak 22. maja u Londonu, redakcija Telegrapha odabrala je 50 najboljih britanskih tekstopisaca svih vremena. Bez obzira slažete li se s poretkom ili ne, da li su prema vama neki autori popularnih tekstova pesama precenjeni ili podcenjeni, ipak treba priznati kako je svaki od navedenih tekstopisaca svojim stihovima uticao na muzički svet, te ostavio značajan trag u njemu. Prvo mesto pripalo je Johnu Lennonu, autoru brojnih hitova legendarnih The Beatlesa, kao i poznate himne mira - "Imagine". Na drugom mestu našla se Kate Bush, dok su treći autorski duo Morrissey-Johnny Marr. Ko je sve dobio svoje mesto među 50 najboljih britanskih tekstopisaca možete pogledati u nastavku, kao i neke od pesama koje su napisali... (Dalje)