ROCKanje

Recenzija: The Scarps – CD Self-command

Novi albumi — Autor rockanje @ 17:47

Kontrolisano dinamična, efektna, socijalno orjentisana i angažovana urbopoetika, trojke –The Scarps- može se lirički svesti u tri slovna udarca i zapisa, koji se ogledaju u stihovnom rezu, osmišljenom u drugom rednom zapisu ovog CD ostvarenja-Another system disease. Čini je da je osnovni ipuls i suština upravo tu, u tom trojstvu. Bez okolišanja, ulepšavanja (stvarnosti) i podilaženja (masi, bilo kome), kratko rečeno, pomalo sirovo ali jasno surovo iskazano. Iako je, većinski, materijal podržan i svesno okrenut engleskom govornom području (i internacionalnim ambicijama, verovatno), završne dve numere, naslovi Bez mene i Sa tobom, realizovane su, neočekivano za njih, podjednako uspešno, skladno umešno, na maternjem, srpskom jeziku.  (Dalje)

Dokumentarac: O neuspešnim starim metalcima

Vesti — Autor rockanje @ 17:02

    Istinita priča o neuspešnim starim metalcima snimljena u stilu posprdnog dokumentarca izabrana je za glavni film festivala u Los Angelesu. Film govori o Steveu "Lipsu" Kudlowu i Robbu Reineru, kanadskim metalcima u svojim 50-ima koji, nakon neuspele turneje Evropom sa svojim bendom Anvil, odluče da snime svoj 13. album kojim će napokon pokoriti svet. Kudlow kaže kako on ne želi da postane milioner nego svirkom samo da zaradi dovoljno za preživljavanje, dok Reiner priča da je mislio kako neće biti ništa od ovog filma, ali da je nakon reakcije publike na Sundanceu shvatio da tu ima „nešto“. Iscrpnije...


Sabraše ih: 50 najboljih britanskih tekstopisaca

Vesti — Autor rockanje @ 16:32

    Povodom dodele muzičke nagrade Ivor Novello, koja će se održati u četvrtak 22. maja u Londonu, redakcija Telegrapha odabrala je 50 najboljih britanskih tekstopisaca svih vremena. Bez obzira slažete li se s poretkom ili ne, da li su prema vama neki autori popularnih tekstova pesama precenjeni ili podcenjeni, ipak treba priznati kako je svaki od navedenih tekstopisaca svojim stihovima uticao na muzički svet, te ostavio značajan trag u njemu. Prvo mesto pripalo je Johnu Lennonu, autoru brojnih hitova legendarnih The Beatlesa, kao i poznate himne mira - "Imagine". Na drugom mestu našla se Kate Bush, dok su treći autorski duo Morrissey-Johnny Marr. Ko je sve dobio svoje mesto među 50 najboljih britanskih tekstopisaca možete pogledati u nastavku, kao i neke od pesama koje su napisali... (Dalje)

Scarlett uživo: MMMožda letos na festivalima

Vesti — Autor rockanje @ 16:21

    Jedna od vodećih filmskih diva dvadesetprvog veka modernog Holivuda Scarlett Johansson nedavno je objavila solo album "Anywhere I Lay My Head", sadržajno sastavljen od obrada pesama barda Toma Waitsa. Za vreme razgovora za britanske medije dala je na znanje kako razmišlja o mogućnosti gostovanja na nekoliko letnjih festivala i open airova na kojima bi predstavila uživo spomenuti materijal. "Imam strašnu tremu, ali bilo bi bez veze ako ne uspem da skupim ekipu koja je snimala album za nekoliko nastupa uživo" rekla je Scarlett maznim glasom o toj mogućnosti.


Tokio Hotel: Pokorili Ameriku

Vesti — Autor rockanje @ 15:50

    Nakon 16 otkazanih koncerata po Evropi zbog problema s glasnim žicama frontmena Billa Kaulitza i više od mesec dana pauze, Tokio Hotel, najveće nemačke zvezde u poslednjih 20 godina, vratili su se na scenu i to u SAD-u gde je 6. maja u prodaju krenuo njihov prvi album za Severnu Ameriku pod nazivom "Scream". (Dalje)