ROCKanje

Zbog Thompsona: Suspendovan inspektor

Vesti — Autor rockanje @ 17:19
 

   Post festum Thomsponovog besplatnog koncerta na zagrebačkom Trgu bana Jelačića osim polarizacije javnosti o neophodnosti istog, suspenzija je policajskog inspektora Josipa Gašparca, prenose hrvatski mediji. Iako iz Vlade Republike Hrvatske stižu demanti da to ima ikakve veze s činjenicom da je spomenuti pripadnik MUP-a uputio poziv na informativni razgovor pevaču Marku Perkoviću Thompsonu. Načelnik policije Marijan Benko tvrdi da je Gašparac suspendiran zbog nedoličnog ponašanja, a ne zbog kaznene prijave koju je podneo protiv Thompsona.


Novi album Skroz: Prvi singl "Mrav i Cvrčak"

Download — Autor rockanje @ 16:12

           Popularni sarajevski rock bend "Skroz" uskoro izdaje treći studijski album, što smo iskoristili za kratak razgovor sa bubnjarom ove grupe, Nedžadom Mulaomerovićem. Ljubaznošću "Skrozovaca", na download vam poklanjamo prvi singl "Mrav i Cvrčak" sa njihovog novog albuma "Regija".

         Nedžad Mulaomerović Nećko nam je otkrio da još uvijek nije određen tačan datum izlaska novog albuma, ali se očekuje da će izaći u drugoj polovini jula. "Sada je izašao najavni singl za pjesmu 'Mrav i Cvrčak', a izaći će još jedan singl za pjesmu 'Regija' prije samog objavljivanja albuma", rekao nam je Nećko.

           Na albumu se nalazi 14 pjesama, a autor svih pjesama je Adnan Šaran. U ulozi producenta našao se Enes Zlatar Bure, dok na albumu gostuju Nedim Zlatar Basheskia, Dragan Rokvić Rokva iz "Siktera", Leo Šarić, Enes Zlatar Bure, Enis Voloder. Likovno rješenje albuma osmislio je Branimir Prijak.
          Na pitanje koje specifičnosti nosi novi album, Mulaomerović je odgovorio: "Zvuk albuma je u skladu sa vremenom u kojem živimo. Malo je izašao iz okvira klasične rock postave - gitara, bas bubanj, vokal, klavijatura. Radili smo i sa sampleovima i loopovima, više smo se koristili kompjuterskim mogućnostima".
          Tačni datum promotivnih koncerata još nisu utvrđeni, ali je izvjesno da će "Skroz" nastupiti 22. augusta za Sarajevo Film Festival.
          "Postoje planovi za izdavanje albuma u Hrvatskoj i u Srbiji, samo problem je što sada kada album izlazi u BiH na ljeto, sva diskografija u Hrvatskoj ide na godišnji odmor. Kada završimo promociju ovdje, onda ćemo vidjeti. Dosad smo oba albuma izdali u Hrvatskoj, pa bismo trebali i ovaj", ističe Mulaomerović.
          Singl "Mrav i Cvrčak" možete downloadati ovdje.

                                                                                  Sarajevo -X


Zašto nema žena – muzičkih genija?

Vesti — Autor rockanje @ 13:12
”Times” ima članak u kom se pitaju zašto nema žena za koje se smatra da su muzički geniji. Kao primer odnosa prema ženama u muzici navode NME koji nikad nije ženu nominovao za svoju nagradu Godlike Genius i spominju slučaj Dolly Parton koja je odbila uvrštavanje u kategoriju genijalki uz obrazloženje da bi radije bila lik iz crtanog filma. “Times” kao svoje kandidatkinje za ovu titulu nudi Kate Bush, Björk, Alison Goldfrapp, Um Kulthum... Iscrpnije...

Prljavo Kazalište: Reizdanje prvenca

Vesti — Autor rockanje @ 12:34

Povodom tridesete godišnjice Prljavog Kazališta, Hit Records objavljuje digitalno remasterizovani debi benda. Album čija se jezičina s omota već tada direktno naslanjala na logotipove Rolling Stonesa je nastao '79 u studiju Janka Mlinarića Troolog u produkciji Ivana Pike Stančića. Omot je delo svetski poznatog fotografa i dizajnera Mirka Ilić.


Leonard Cohen: U septembru u Beogradu

Vesti — Autor rockanje @ 12:23

Kako saznaje Popboks, kultni kanadski muzičar Leonard Cohen nastupiće u Beogradu 10. septembra. Još uvek nisu poznati detalji o ovom koncertu, ali je najverovatnije da će Cohen nastupiti u Beogradskoj areni. Leonard Cohen (73) muzičku karijeru je započeo u drugoj polovini 60-ih u Americi, a prethodno se bavio pesništvom. Objavio je 11 studijskih albuma i autor je niza upečatljivih pesama, poput Suzanne, So Long, Marianne, Hallelujah... Njegove pesme obrađivali su, između ostalih, Nick Cave, John Cale, Branimir Štulić, Jeff Buckley... Za sada poslednji studijski album Leonarda Cohena Dear Heather objavljen je 2004. 


Iron Maiden bez struje na koncertu

Vesti — Autor rockanje @ 12:08

Na net je procureo video-snimak s koncerta Iron Maiden koji prikazuje kako bendu usred nastupa nestaje struje. Koncert je održan prošle nedelje u New Yorku, a struja je nestala usred pesme 'Powerslave'. Napon je pao samo za ozvučenje tako da su Iron Maiden ostali na pozornici u tišini i pod svim svetlima. Bend se dobro snašao – producent im je dobacio fudbalsku loptu i počeli su se dobacivati na pozornici, a čak su se u igri poslužili i sarkofagom. Situacija je potrajala više do 10 minuta, a kad je struja došla vođa benda Bruce Dickinson prokomentarisao je situaciju setivši se incidenta s Ozzfesta kad im je Sharon Osbourne isključila struju rekavši “Sharonina osveta... zla vještica sa zapada opet ustaje”. Snimak incidenta je ovde.


Creaky Boards optužuju: Coldplay im ukrali pesmu?

Vesti — Autor rockanje @ 13:04
Dok slave prvo mesto na britanskoj listi albuma, Coldplay se bori protiv tvrdnje da su pokrali jedan njujorški bend. Creaky Boards su na YouTube postavili uporednu snimku njihove i pesme Coldplay i na ovom snimku tvrde da su ih Coldplay pokrali. Kažu i da je Chris Martin iz Coldplay bio na njihovom koncertu. Coldplay međutim odgovara kako nema šanse da su ukrali ovu pesmu za svoju 'Viva la Vida' jer su je napisali u martu 2007., što je bilo sedam meseci pre nego je, kako Creaky Boards tvrde, Martin bio na njihovom koncertu. Ali, Martin čak ni na koncertu nije bio nego je bio u Londonu. Pesme zaista jesu dosta slične u refrenima. Iscrpnije...


Amy Winehouse: Konačno na lečenju

Vesti — Autor rockanje @ 12:34

Amy Winehouse onesvestila se u Londonu zbog čega je završila u bolnici. Onesvestila se u svojoj londonskoj kući u ponedelak popodne, ali brzo se oporavila. Pomoćnik njenog menadžera uhvatio je da ne padne, a tata Mitch ju je odveo u bolnicu. Iscrpnije...


Emir & Frozen Camels: Ponovo u studiju!

Vesti — Autor rockanje @ 11:54

Emir Bukovica, lider rock grupe 'Emir & Frozen Camels', od sledeće sedmice, pa do kraja jula provešće u 'DSH' i 'Translucent Records' studijima, u Fort Myersu, na Floridi. Emir i njegova američka postava 'smrznutih kamila' koju čine Danny Shepard, Darrell Nutt i Mike Rogers snimiće pesme, koje će se naći na novom albumu 'Emir & Frozen Camels'-a koji će se na tražištu pojaviti na jesen.

    Interesantno je da će jedan od producenata ovog albuma biti Rambo Amadeus, Emirov prijatelj i svakako jedan od najoriginalnijih i najalternativnijih mužicara na ovim prostorima. Rambo Amadeus je već kao izvođač gostovao na prošlom albumu 'smrznutih' na pesmi “Uhljup-Glamour papak”, ali će biti interesantno videti šta će se izroditi iz njegove producentske saradnje sa ovom rock grupom. Svoj doprinos će dati i Dino Šukalo, producent i muzičar, u čijem studiju 'BedRoom' su već ranije snimljene neke pesme 'Emir & Frozen Camels'-a.

www.emir-frozencamels.com
www.myspace.com/frozencamels


Recenzija: Portishead - Third

Novi albumi — Autor rockanje @ 10:31

 

Najbolji su oni koji ne ispune očekivanja dok se mijenjaju suprotno od onoga prema čemu su ih kultivirali brojni štovatelji njivova zvuka. Drugim riječima, napreduju. Guraju se, koračaju, ostaju dosljedni, ali ipak drugačiji, pomaknuti prema onome što sami od sebe žele, a ne ono "što bi trebali servirati". Bristolski pioniri mračnog trip hopa Beth Gibbons, Geoff Barrow i Adrian Utley nakon desetgodišnje diskografske pauze namjerno nisu ponavljali genijalnost "Dummyja" niti istoimenog sljednika nazivu grupe.


        Dok su spomenuta djela mogla funkcionirati kao fenomenalni soundtrackovi jako sporotečnih i zgusnutih studija karaktera i psiholoških drama, novi je album odličan predložak za kompiliranje bioloških otkucavanja svih 11 sati njihova života. Za svaki sat po jedna numera.
 

        Portishead se nisu držali osovine zvuka zadržavajući stretegiju cijelim albumom, već se mijenjaju, ulaze u ritmičke, melodijske i aranžmanske prebačaje dosada zadanih normi uz zadržavanje svih dobro znanih kvaliteta. Beth Gibonns pjeva nezaboravno, dok momci rade atmosferu na kojoj bi im u pojedinim trenucima mogli i Radiohead držati ručnike za brisanje tenzija.
         Nakon atipičnog intra Portishead kroz "Silence", "Hunter", "The Rip", "Nylon Smile" podsjećaju zašto su ih slow motion freakovi proglasili kraljevima, da bi se izobličili prostranstvima zvuka u "Small" ili "We Carry On", a slušatelja detaljno zakucali ritmičkom bombom "Machine Gun" čiji su rafali neočekivani highlight albuma.
         Najavili su daleko brži nastavak s četvrtim dijelom jedne nezaboravne karijere. Ako se kvalitativno nastavi na predstavljeno, bit će i četvrta sreća, a ne samo treća najveća.

 

Anđelo Jurkas