ROCKanje

Cornershop se vraćaju

Vesti — Autor rockanje @ 21:49

U londonskom klubu Amersham Arms u subotu 5. jula se nakon šest godina izostajanja sa scene vraćaju nekad slavljeni Indy brit pop čudo jednog hita Cornershop. Dan nakon toga sviraće u Hyde Parku na O2 Wireless Festivalu. Bend je takođe završio materijale za dva nova albuma koje najavljuje za iduću godinu. Zadnji rad koji potpisuju je "Handcream For A Generation" iz 2002. a svi se sećaju njihovog megahita "Brimful Of Asha" otpre deset godina.


Kako izbeći pisanje loših tekstova pesama?

Vesti — Autor rockanje @ 21:32
                                             Guardianov novinar dao se u edukativni projekat savetovanja muzičara kako da im se ne dogodi da napišu loš tekst pesme. Nije bio toliko neskroman da odredi šta treba za pisanje dobre pesme pa ćemo morati da se zadovoljimo savetima za izbegavanje sramote. Dakle, treba paziti kod iznošenja političkih stavova jer je lako ispasti glup ili ciljati na nemoguće, a pogotovo treba paziti kod pisanja pesama o seksu jer je put do ružnih tekstova širom otvoren. Tu je i primer Björna Ulvaeusa iz Abbe kome nekad nije išlo pisanje tekstova pa bi u studio donosio razne gluposti da bi pokazao kolegama da je nešto radio, ali se nadao da će se ostali suprotstaviti očitim glupostima, no često nisu (npr. - "What a dreadful mighty killer/ That big black wild gorilla" iz 'King Kong Song'). Iscrpnije...

Gilles Peterson prva zvezda Nišvila

Tema — Autor rockanje @ 20:48
 

 

    Direktor Nišvil produkcije Ivan Blagojević potvrdio je da će prve večeri Nišvil festivala (14 – 17. avgust) nastupiti legendarni britanski, radijski i klupski DJ, producent i izdavač Gilles Peterson. Iako ni njegovi solo setovi nikada nisu šablonski, Petersonov nastup u Nišu imaće i priličnu dozu ekskluziviteta  jer će specijalno za ovu priliku nastupiti  u duu sa možda i najvećom novom nadom acid jazza, jazza i soula, kako u vokalnom tako i autorskom pogledu – pevačem Džoseom Džejmsom (Jose James).

 (Dalje)

DŽONI ŠTULIĆ - INTERVJU: Ja sam Azra!

Tema — Autor rockanje @ 16:10

Mogu se zamisliti u studiju, ali živi nastup…Nešto bi me moralo natjerati da ponovo okupim “Azru” • Kada sam ja bio tamo, svi su išli na Lepu Brenu…

Jedna od najintrigantnijih ličnosti muzičke scene bivše Jugoslavije je, bez dvojbe, frontmen kultne “Azre” Branimir Džoni Štulić, i to ne samo zbog dubokog i neizbrisivog traga koji je ovaj kontroverzni autor ostavio u muzici ovih prostora nego i zbog toga što je prije 17 godina odabrao samoizolaciju u holandskom Utrehtu ostavljajući iza sebe sve što je postigao te uporno odbijajući kontakt sa medijima, kao i priču o ponovnom okupljanju “Azre”.
Kada smo u četvrtak poslije podne pozvali Džonija u njegov holandski dom, spremili smo se na to da će i nas, kao i mnoge naše kolege, odbiti. U početku je sve i ličilo na to. Džoni nam se povišenim tonom požalio na izmišljene ili isfrizirane intrevjue koji se sporadično pojavljuju u nekim medijima u regionu. Nekim je novinarima, kaže, u slušalicu izgovorio poneku rečenicu koja bi poslije doslovno bila pretvorena u feljton, a neki su ga i pogrešno interpretirali.
 

- Novinari me koriste kao toalet-papir. Ili me krate ili natežu - kazao je u svom stilu ovaj legendarni muzičar... Tako smo sa ovim rokerom u privatnom razgovoru proveli skoro sat. Kada smo već pomislili da od intervjua nema ništa, Džoni se otvorio i zvanično. S obzirom na njegov način života i predodžbu koja vlada o njemu, prilično nas je iznenadilo koliko Džoni poznaje aktuelne informacije s ovih prostora.

Ponovo su se pojavile špekulacije da Vam nude veliki novac da se “Azra” okupi.
- Nemam pojma o tome. Nije to tako jednostavna stvar. Sve ima svoje vrijeme i svoj tok. To je kompilicirano.
Hoće li se “Azra” ponovo okupiti i uživo zasvirati?
- Ne znam. Ja sam “Azra”. Nešto bi me moralo natjerati na to. To je kao glad. Kad si gladan, onda hoćeš da jedeš. Onda je to bilo nešto sasvim drugo, nešto što vučeš iz djetinjstva. Ne znam kakav bi to bio izazov, kako bi to izgledalo, kako da se čovjek ušteka. Sasvim je drugo vrijeme bilo onda. Ne mogu zamisliti. Nije to ni hir, ni ćeif, to je posao kao svaki posao.

Nove su generacije stasale, slušaju “Graciju”, “Balkan”…, a Vas nikad nisu uživo vidjeli na stejdžu.
- Kada sam ja bio tamo, svi su išli na Lepu Brenu. Jesam li ja za to sada kriv? Ili su išli na Merlina. Kada si tamo, onda te ne primjećuju. Ali, nije to tako strašno.
Da li ste čuli da se Bregović povrijedio nakon pada s višnje?
- Da, čuo sam. Proći će ga to. Čitao sam i kako su mu se obradovale medicinske sestre i šta pričaju o njemu.
On želi odmah svirati.
- Kad ima rasprodane koncerte. Ko bi to odbio?
Vi odbijate, a imali biste i Vi rasprodane koncerte.
- Nije to tako jednostavno. Najprije trebate rasprodati, a ne nagađati. Nisam ja Brega.
Po čemu ste drugačiji?
- On proda sve koncerte, a ja ne. Ne mogu se ja nikada mjeriti sa Bregom. Vidim po “Youtubeu” - ja imam 100.000 slušanja, on milion i po. Znači, deset puta me šiba…
Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima “Dnevnog avaza” i pretplatnicima online izdanja. Izvor: Dnevni Avaz


Bivši članovi Rainbowa, Deep Purplea i Dia osnovali novi bend

Vesti — Autor rockanje @ 15:55

Joe Lynn Turner (Rainbow, Deep Purple), Bobby Rondinelli i Tony Carey (oba Rainbow), i Craig Goldy (Dio), osnovali su novi projekt koji su nazvali Purple Rainbow. Ovaj je projekt, barem prema rečima Tony Careya, ostvarenje njihovih profesionalnih i ličnih snova, a s njim će da pokušaju da 'obnove' zlatne godine hard rocka. Koliko, i hoće li im to uopšte uspeti, trebalo bi da se čuje i vidi iduće godine.


Dan i noć UB 40

Novi albumi — Autor rockanje @ 15:49

Britanska reggae pop-reggae grupa UB 40 ima novi album naslovljen "Twentyfourseven", od prošle sedmice dostupan na Internetu u digitalnoj formi, dok će u fizičkom CD obliku biti objavljen 04. jula za etiketu Edel. "Novi album predstavlja UB 40 kao grupu muzičara koji i dalje istražuju nove oblike kreativnog izražavanja, traže kompozitorska "osveženja", a iz njihove izdavačke kuće poručuju da se radi o jednom od njihovih boljih albuma. Socio-etička propitivanja na letnji način takođe su važan element ove kolekcije. Gosti na albumu su Maxi Priest i 1 Love & Rasa Don iz Arrested Development". Snimanje je realizovano u Londonu, Birminghamu, Švedskoj i New Yorku a radi se o poslednjem albumu na kom peva Ali Campbell.


Coldplay po prvi put u karijeri imaju br.1 singl u Britaniji

Vesti — Autor rockanje @ 15:42

Coldplay su prošle sedmice po prvi puta u karijeri imali najprodavaniji singl u Britaniji stoga po prvi puta nakon četiri albuma dolaze na prvo mesto tamošnje liste singlova. Ovu titulu osvojili su zahvaljujući pesmi 'Viva la Vida'. Album 'Viva la Vida or Death and All His Friends' ostao je druge nedelje za redom najprodavaniji u Britaniji. U četvrtak su Coldplay po prvi puta došli na prvo mesto i američke liste singlova. Iscrpnije...


Još bar tri albuma Oasisa

Vesti — Autor rockanje @ 15:13
                                               Ko god je mislio da nesložna, prepotentna, brbljiva i konfliktna braća Gallagher neće doživeti puno godina u formaciji Oasis, prevario se. I dok veliki broj bendova u zadnje vreme odlazi s većih etiketa, Oasis bojkotuju trend tako što su potpisali ugovor sa Sonyjem za bar još tri studijska albuma. Oni će ih objavljivati za svoju kućnu etiketu Big Brother Recordings a profit će deliti s konglomeratom BMG. Nakon odlaska s Creation Records albume su objavljivali za sebe same a novu saradnju očekuju da začine novim delom do kraja tekuće godine.