ROCKanje

Povratak vinila: Ponovo pali gramofone!

Vesti — Autor rockanje @ 19:47
Brojke o prodaji govore puno o povratku starih crnih ploča: 2006. prodato je 858.000 ploča, prošle godine blizu milion, a, prema podacima za dosadašnji deo ove godine, u 2008. trebalo bi biti prodato 1,6 miliona ploča. Prodaja gramofona 1989. iznosila je 1,8 miliona, 2006. bilo je to 275.000 komada, dok je lani prodato pola miliona gramofona. Izdavači dodaju i kako im u vreme loše prodaje muzike dobro dođe svaki euro koji zarade, a od vinila su opet počeli da zarađuju. No, opet, s druge strane kažu kako proizvodnja jednog vinilnog albuma košta 4,50 dolara po komadu, dok je kod CD-a to jedan dolara. Ipak ostaje ključna stvar – bogati zvuk. Iscrpnije...Vrlo isplativi svet: Privatni koncerati velikih zvezda

Vesti — Autor rockanje @ 19:41

Nedavno je Whitney Houston nastupila na svom prvom koncertu u Britaniji otkako se rešila droga, što je naplatila milion funti. Radilo se o privatnom dobrotvornom koncertu na koji se moglo doći samo uz pozivnice. Madonna je pak dobila ponudu da održi privatni koncert u Dubaiju, za što bi joj bilo plaćeno 5 miliona funti, dok je Eltonu Johnu ponuđeno 2,6 miliona funti za koncert na otvaranju hotela u Moskvi. Prema popisu agencije Grabow, koja nudi privatne koncerte izvođača kao što su Dolly Parton, Dixie Chicks, Bob Dylan, Coldplay, Foo Fighters i the Beastie Boys, čovek dobije utisak da može naručiti bilo koga. U ovom svetu ima mesta i za manja imena – Roman Abramovič platio je 185.000 funti za nastupe The Klaxons i CSS na rođendanu svoje kćerke – kao i za manje svote: jedan tata ponudio je Peteu Dohertyju 100 funti da nastupi na rođendanu njegove kćerke i Doherty je pristao. Iscrpnije...


Bob Dylan: Više volim knjiške ljude

Vesti — Autor rockanje @ 14:57

    Patološki nepoverljiv prema novinama, Bob Dylan retko daje intervjue. Stoga najnoviji, opsežan intervju novinama The Times, u kojem je progovorio o svojim likovnim ostvarenjima, politici, nastavku "Hronika" i budućim planovima, svakako nije mala stvar.

"Barack Obama uzdrmao je iz temelja pojam politike, potpuno redefinišući pojam političara, stoga se nadam kako bi nešto moglo da se promeni" kaže Dylan i nastavlja da priča o nezadovoljstvu modernom muzičkom industrijom, nazvavši ljude u njoj 'licemernim otpadom'. "Više volim knjiške ljude, razumniji su" objašnjava u intervjuu. Reči je bilo i o kolekciji dvestotinjak slika "Drawn Blank Series" - Dylanove skice i crteži nastali između 1989. i 1992. - koju će 14. juna predstaviti u Londonu.

Sedmonedeljnu pauzu između američke i evropske turneje, Bob Dylan iskoristio je za nastavak pisanja drugog dela autobiografskih "Hronika": "Pisanje knjige prilično je usamljen zadatak. Morate se udaljiti od porodice i od prijatelja kako biste pronašli neophodno mirno i tiho mesto negdje u vašem umu. Morate se distancirati od svih i svega. Nije mi se svideo taj deo pisanja" zaključuje Dylan koji će - podsetimo - u sklopu evropske turneje 13. juna nastupiti u Varaždinu.


Del Arno Band: Na mini turneji

Koncerti — Autor rockanje @ 14:31

       Beogradski rege sastav Del Arno Band održaće sledeće sedmice malu turneju, koja će se sastojati od dva nastupa u Srbiji i jednog u Bosni i Hercegovini. Petak, 20. jun rezervisan je za nastup na Paliću; dan kasnije DAB svira u Banja Luci, a u nedelju, 22. juna u Novom Sadu. Del Arno će na Paliću nastupiti u sklopu Etnofesta - na, kako je rekao lider grupe Jovan Matić, "jednoj od najlepših bina u Srbiji" - Letnjoj pozornici Palić. U Banja Luci, DAB će učestvovati na Neofest International Summer Peace Festivalu, na tvrđavi Kastel. Poslednjeg dana ove mini turneje, beogradski rege doajeni nastupiće na novosadskom Krigla festu. "Biće to još jedna prilika za odličan provod na otvorenom prostoru", poručuje Jovan Matić.

Popboks 


Novom Sadu s ljubavlju: Darkwoodi, Prezir, Atheisti, Zbogom Brus Li

Vesti — Autor rockanje @ 14:23

Grupe Zbogom Brus Li (od 20:00), Ritam Nereda (21) i Atheist Rap (22) nastupiće u petak, 13. juna, na novosadskom Trgu slobode u okviru festivala Novi Sad s ljubavlju. Na istom mestu će besplatan koncert 22. juna održati Sing Sing Singers (19:30), Veliki Prezir (20:30) i Darkwood Dub (21:30). Organizatori, grad Novi Sad i kompanija Synthesis Media, najavili su završetak festivala za nedelju, 29. juna, ali izvođači za taj dan još nisu saopšteni. Od početka maja, od kada traje festival, u Novom Sadu su svirali Van Gogh, Emir Kusturica i No Smoking Orchestra, Partibrejkers, Josipa Lisac, Eva Braun, Coyote Hornsman, Vroom, Drum’n’Zez, Zemlja Gruva, Beauty Queens…. Prošle godine su na istom mestu svirali Vasil Hadžimanov Bend, Balkanika, Orkestar Bobana i Marka Markovića, Aleksandra Radović, Zvonko Bogdan, Zoran Predin, EKV Revisited...

Popboks 


EXIT: Najbolji događaj na dodeli SeeMe nagrada

Vesti — Autor rockanje @ 14:05
EXIT festival dobitnik je nagrade za najbolji događaj na dodeli "SeeMe" nagrada, održanoj u subotu, 7. juna u Sofiji.
      "South East Europe Music Event" je festival elektronske muzike i konferencija za organizacije i pojedince koji se bave elektronskom muzikom u Jugoistočnoj Evropi.
      Od ove godine se u okviru festivala dodeljuju i nagrade. Organizatori festivala su izabrali nominovane u 17 kategorija, a dobitnici su birani glasanjem publike putem Interneta.
 
      Dodela nagrada je održana po završetku konferencije koja je trajala od 5. do 7. juna, kao događaj pred otvaranje festivala na kojem su nastupili Jeff Mills, Noisia, Paul Woolford i drugi.
      Dobitnik nagrade za najboljeg house DJ-a je Doncho iz Bugarske, dok je Marko Nastić najbolji techno DJ. Najbolji trance DJ u Jugoistočnoj Evropi je DJ Row iz Grčke, a nagradu za najboljeg na drum’n’bass sceni dobio je bugarski DJ Cooh.
Najbolji producent je Jack Rock iz Bugarske, a najbolji dolazeći izvođač je Mekonin, elektro DJ i producent iz Niša.
      Najbolji pesma prema glasovima publike je "Take me Away" koju izveli Deep Zone i DJ Balthazar, kao ovogodišnji predstavnici Bugarske na nedavno održanom Eurosongu u Beogradu. Rumunski producentski duo Livio & Roby nagrađeni su kao najbolji remikseri.
       U protekle tri godine održavanja "SeeMe"-a, na festivalu u Sofiji su pored mnogih drugih nastupali izvođači kao što su Satoshi Tomiie, Bad Company, James Zabiela i Killa Kella.

(MONDO)