ROCKanje

Atlantic tuži: Stone Temple Pilots služi

Vesti — Autor rockanje @ 16:46

    Atlantic Records je tužio dva člana ponovo koncertno obnovljene grupe Stone Temple Pilots zbog pokušavanja prevremenog okončavanja ugovornih obveza prema svom izdavaču koji funkcioniše u sklopu Warner Music Group label. Tužba podnesena District Courtu na Manhattanu, tvrdi da su pevač Scott Weiland i bubnjar Eric Kretz pretili da će prestati da nastupaju po dosadašnjem ugovoru i naznačili da žele da prekinu postojeći ugovor. Iako su dosad objavili šest albuma, prema ugovoru su im dužni još dva ako žele slobodni raskid. Portparol benda još uvek ćuti.


Nova ploča Buddy Guya: Uz malu pomoć prijatelja

Vesti — Autor rockanje @ 16:40

    Legendarni blueser Buddy Guy ugostiće Erica Claptona, Roberta Randolpha, Susan Tedeschi i supruga joj Dereka Trucksa na svom novom albumu. "Skin Deep" u prodaji je od 22. juna. Eric Clapton gostovaće u pesmi "Every Time I Sing the Blues", a Robert Randolph u "Out in the Woods" i "That's My Home", dok će Derek Trucks svoje umeće pokazati u naslovnoj "Skin Deep". Dan nakon objavljivanja albuma, Buddy Guy kreće na turneju po Severnoj Americi. Društvo će mu na njoj praviti sjajni George 'Bad to the Bone' Thorogood & the Destroyers.


Sex Pistols: Mrze Coldplay

Vesti — Autor rockanje @ 16:32

Postoji šansa da Sex Pistols trideset i jednu godinu nakon debija snime novi studijski album. U tom smislu se medijima obratio Johnny Rotten na pres konferenciji povodom slavnog festivala Isle Of Wight. No, ono što je medije izuzetno zanimalo je obrušavanje puno vređanja u smeru trenutno najaktualnijeg britanskog pop benda Coldplaya koje je nazvao šmrkavcima, plačljivcima, drkadžijama i sličnim pogrdnim epitetima. Nismo čuli ima li reakcije od strane pristojnih melanholičara.


Istorijski Foo Fighters: Tri od sto

Vesti — Autor rockanje @ 16:27

Foo Fighters su koncertno mega aktivni uz još uvek aktualni poslednji studijski album "Echoes, Silence, Patience & Grace". Nakon što su uz gostovanje dvojice originalnih Zeppelina (Plant, Paul Jones) razvalili londonski Wembley stadion, jedno od glasnijih događaja na kojem ovog leta nastupaju jeste i "Harley Davidson's 105th Anniversary Celebration" koji se 29. avgusta održava u Milwaukeeu. Uz mnoštvo festivalskih gostovanja izdvajaju još i pojavu na tribute-festivalu "VH1 Rock Honors Paying Tribute to The Who" na kojem će se 12. jula klanjati velikim Who u L.A. Osim toga, postali su izvođači za istoriju jer su drugi uopšte ušli istovremeno s tri pesme ("The Pretender", "Let It Die" i "Long Road To Ruin") među prvih dvadeset na listi Billboard Hot 100 Singles.


Recenzija: Neil Diamond - Home Before Dark

Novi albumi — Autor rockanje @ 13:44

 

Jedno od najvećih (komercijalno, karijerno, kreativno) imena američke pop rock glazbe tek je s novim albumom zasjeo na prvo, najprvije mjesto prodaje albuma u Uncle Samu. Podatak značajan faktografski samo utoliko što mu eponimnu diskografsku povijest stavlja u paralelu prilično intimističkim djelom, daleko manje masovno komunikativnim od mnoštva dosadašnjih uradaka. No, krug je zatvoren.
            Pod produkcijskim ravnanjem Ricka Rubina primijenjen je model Cashovih "American Recordingsa" s tom razlikom što su Neilu pridružili nešto brojniju instrumentalističku podršku i rijetka su mjesta gdje ostaje glas sam s gitarom kao u slučaju vječnog "čovjeka u crnom".

            Kako je taj isti Cash za spomenutu kolekciju maestralno obradio i Diamondovu "Solitary Man", tako je posuđivanje minimalističkog koncepta samo svojevrsno vraćanje usluge koje je rezultiralo željenim efektom. Ako je Cash bio "crnjak", onda je Diamond u jesenjoj životnoj fazi posve dobro uklopljen u smeđu kao pozadinsku boju i sjajno se nosi sa svim čarima i nedostacima koje šezdeset i sedma godina nosi. Intiman je, savršeno razgovijetan, utonuo u sporotečinu pjesama kojima se nikuda ne žuri jer dobra je oklada da ostaju ovdje i puno nakon prolaska autora. Kad god stigao kući, Diamond će izbjeći mrak.

 

Anđelo Jurkas