ROCKanje

Kultur Shock: Nastavljaju s turnejom

Vesti — Autor rockanje @ 20:05
 

 

Nakon 50-ak koncerata održanih diljem Evrope, Kultur Shock Srđana Jevđevića nastavlja da promoviše svoj posljednji album 'Live in Europe'. Tako nakon nastupa u Seattleu i Portlandu u SAD-u ponovo dolaze u Evropu, gde će u julu i avgustu održati još 13 koncerata.
      U Hrvatskoj će nastupiti na Dirty Old Festivalu 5. jula u Požegi, na Istra Rock Festivalu 25. jula u Labinu te u Dubrovniku 6. avgusta. Osim toga, nastupiće na letnjim festivalima poput Exita u Srbiji, Szigeta u Mađarskoj, Stufstocka u Rumuniji itd.

      Nakon pet albuma i stotine nastupa, Kultur Shock je postao neizbežna koncertna atrakcija koju ne smete da propustite.


Mladi imaju: Po 800 ilegalno kopiranih pesama na plejeru

Vesti — Autor rockanje @ 19:46
 

Tinejdžeri i studenti imaju u proseku nešto više od 800 ilegalno kopiranih pesama na svom digitalnom plejeru, pokazalo je najveće dosad napravljeno istraživanje o muzici u posedu mladih. I dalje, polovina mladih od 14 do 24 godine rado razmenjuje svoju muziku s računara. Došli su i do podatka da je od sve muzike na jednom prosečnom plejeru 48% kopirano ilegalno, te da je svaki sedmi CD u prosečnoj kolekciji – kopiran. 96% mladih od 18 do 24 poduzima neku vrstu ilegalnog kopiranja. Većina međutim kaže da su spremni plaćati mesečnu pretplatu za skidanje muzike s neta. Iscrpnije...


Eva Braun na Exitu: Velika konkurencija pesama za "Nesanicu"

Vesti — Autor rockanje @ 18:08
 

Među izvođačima na Converse Fusion Stageu ovogodišnjeg Exita biće i klasična postava sastava Eva Braun, nezvanično saznaje Popboks. Doajeni domaćeg gitarskog popa trebalo bi da nastupe drugog dana festivala - u petak, 11. jula, u 20 h.

Eva Braun inače priprema novi album Nesanica. Album će, verovatno do kraja godine, izaći za B92. Kako su nam rekli članovi Eve Braun Goran Vasović i Milan Glavaški, grupa na raspolaganju ima 30-ak pesama, i još uvek nije odlučila koje će se naći na Nesanici. Inače, hit Eve Braun sa albuma Pop Music ('95) Sasvim običan dan od pre nekoliko dana se može čuti i u reklami za VIP, sponzora srpske odbojkaške reprezentacije.

Pre Exita, Eva Braun će nastupiti u Somboru, 5. jula (subota) u Cafeu del Sol.


The Streets umesto M.I.A.-e na Exitu

Vesti — Autor rockanje @ 17:35

          Umesto M.I.A.-e, koja je zbog umora, stresa, baštovanstva i manikira otkazala ne samo nastup na Exitu, nego i čitavu evropsku turneju, na Exitu će u četvrtak, 10. jula, nastupiti engleska hip hop atrakcija The Streets. Organizatori najavljuju da će popularni Mike Skinner na Exitu nastupiti sa petoricom pratećih   muzičara.                                                     

      U diskografiji Streetsa za sada su tri veoma uspešna albuma: Original Pirate Material (2002), A Grand Don't Come for Free ('04) i The Hardest Way to Make an Easy Living ('06). Budući album Streetsa Everything Is Borrowed trenutno je u fazi postprodukcije, koja se obavlja u Los Anđelesu.                                                                                           

     "Prilično sam održao obećanje sebi da se više ne osvrćem na savremeni život, što je teško uraditi, a istovremeno održati stvari ličnim. Radim veoma, veoma naporno“, izveštava Skinner iz L.A.-a na svojoj MySpace stranici.                                                            

      Pored Skinnera, The Streets uživo su prateći vokal Kevin Mark Trail, basista i gitarista Wayne "Vibes" Bennet, bubnjar Johnny "Drum Machine“ Jenkins, klavijaturista Chris Brown, a sempler i live produkciju vodi Mike "Magic" Millrain.


Zbog Thompsona: Suspendovan inspektor

Vesti — Autor rockanje @ 17:19
 

   Post festum Thomsponovog besplatnog koncerta na zagrebačkom Trgu bana Jelačića osim polarizacije javnosti o neophodnosti istog, suspenzija je policajskog inspektora Josipa Gašparca, prenose hrvatski mediji. Iako iz Vlade Republike Hrvatske stižu demanti da to ima ikakve veze s činjenicom da je spomenuti pripadnik MUP-a uputio poziv na informativni razgovor pevaču Marku Perkoviću Thompsonu. Načelnik policije Marijan Benko tvrdi da je Gašparac suspendiran zbog nedoličnog ponašanja, a ne zbog kaznene prijave koju je podneo protiv Thompsona.


Novi album Skroz: Prvi singl "Mrav i Cvrčak"

Download — Autor rockanje @ 16:12

           Popularni sarajevski rock bend "Skroz" uskoro izdaje treći studijski album, što smo iskoristili za kratak razgovor sa bubnjarom ove grupe, Nedžadom Mulaomerovićem. Ljubaznošću "Skrozovaca", na download vam poklanjamo prvi singl "Mrav i Cvrčak" sa njihovog novog albuma "Regija".

         Nedžad Mulaomerović Nećko nam je otkrio da još uvijek nije određen tačan datum izlaska novog albuma, ali se očekuje da će izaći u drugoj polovini jula. "Sada je izašao najavni singl za pjesmu 'Mrav i Cvrčak', a izaći će još jedan singl za pjesmu 'Regija' prije samog objavljivanja albuma", rekao nam je Nećko.

           Na albumu se nalazi 14 pjesama, a autor svih pjesama je Adnan Šaran. U ulozi producenta našao se Enes Zlatar Bure, dok na albumu gostuju Nedim Zlatar Basheskia, Dragan Rokvić Rokva iz "Siktera", Leo Šarić, Enes Zlatar Bure, Enis Voloder. Likovno rješenje albuma osmislio je Branimir Prijak.
          Na pitanje koje specifičnosti nosi novi album, Mulaomerović je odgovorio: "Zvuk albuma je u skladu sa vremenom u kojem živimo. Malo je izašao iz okvira klasične rock postave - gitara, bas bubanj, vokal, klavijatura. Radili smo i sa sampleovima i loopovima, više smo se koristili kompjuterskim mogućnostima".
          Tačni datum promotivnih koncerata još nisu utvrđeni, ali je izvjesno da će "Skroz" nastupiti 22. augusta za Sarajevo Film Festival.
          "Postoje planovi za izdavanje albuma u Hrvatskoj i u Srbiji, samo problem je što sada kada album izlazi u BiH na ljeto, sva diskografija u Hrvatskoj ide na godišnji odmor. Kada završimo promociju ovdje, onda ćemo vidjeti. Dosad smo oba albuma izdali u Hrvatskoj, pa bismo trebali i ovaj", ističe Mulaomerović.
          Singl "Mrav i Cvrčak" možete downloadati ovdje.

                                                                                  Sarajevo -X


Zašto nema žena – muzičkih genija?

Vesti — Autor rockanje @ 13:12
”Times” ima članak u kom se pitaju zašto nema žena za koje se smatra da su muzički geniji. Kao primer odnosa prema ženama u muzici navode NME koji nikad nije ženu nominovao za svoju nagradu Godlike Genius i spominju slučaj Dolly Parton koja je odbila uvrštavanje u kategoriju genijalki uz obrazloženje da bi radije bila lik iz crtanog filma. “Times” kao svoje kandidatkinje za ovu titulu nudi Kate Bush, Björk, Alison Goldfrapp, Um Kulthum... Iscrpnije...

Prljavo Kazalište: Reizdanje prvenca

Vesti — Autor rockanje @ 12:34

Povodom tridesete godišnjice Prljavog Kazališta, Hit Records objavljuje digitalno remasterizovani debi benda. Album čija se jezičina s omota već tada direktno naslanjala na logotipove Rolling Stonesa je nastao '79 u studiju Janka Mlinarića Troolog u produkciji Ivana Pike Stančića. Omot je delo svetski poznatog fotografa i dizajnera Mirka Ilić.


Leonard Cohen: U septembru u Beogradu

Vesti — Autor rockanje @ 12:23

Kako saznaje Popboks, kultni kanadski muzičar Leonard Cohen nastupiće u Beogradu 10. septembra. Još uvek nisu poznati detalji o ovom koncertu, ali je najverovatnije da će Cohen nastupiti u Beogradskoj areni. Leonard Cohen (73) muzičku karijeru je započeo u drugoj polovini 60-ih u Americi, a prethodno se bavio pesništvom. Objavio je 11 studijskih albuma i autor je niza upečatljivih pesama, poput Suzanne, So Long, Marianne, Hallelujah... Njegove pesme obrađivali su, između ostalih, Nick Cave, John Cale, Branimir Štulić, Jeff Buckley... Za sada poslednji studijski album Leonarda Cohena Dear Heather objavljen je 2004. 


Iron Maiden bez struje na koncertu

Vesti — Autor rockanje @ 12:08

Na net je procureo video-snimak s koncerta Iron Maiden koji prikazuje kako bendu usred nastupa nestaje struje. Koncert je održan prošle nedelje u New Yorku, a struja je nestala usred pesme 'Powerslave'. Napon je pao samo za ozvučenje tako da su Iron Maiden ostali na pozornici u tišini i pod svim svetlima. Bend se dobro snašao – producent im je dobacio fudbalsku loptu i počeli su se dobacivati na pozornici, a čak su se u igri poslužili i sarkofagom. Situacija je potrajala više do 10 minuta, a kad je struja došla vođa benda Bruce Dickinson prokomentarisao je situaciju setivši se incidenta s Ozzfesta kad im je Sharon Osbourne isključila struju rekavši “Sharonina osveta... zla vještica sa zapada opet ustaje”. Snimak incidenta je ovde.