ROCKanje

Scarps u Smederevu: Krajem juna rođendanska žurka

Koncerti — Autor rockanje @ 14:08
      U petak 27.06.2008. grupa SCARPS će održati koncert u smederevskom klubu “STREET FIGHTER” sa početkom u 23 časa, u sklopu svoje turneje kojom obeležavaju punoletstvo. Jednoipočasovni repertoar koji će izvesti postava aktuelna od 2006. predstavlja sintezu najboljih momenata 18-ogodina duge karijere ovog benda. U tom periodu, samo da podsetimo, objavili su deset albuma od kojih neke ve} sada možete, kao reizdanja, nabaviti preko etikete Flying Buffalo Branimira Loknera.

Pearl Jam: Na netu s bootlezima živih albuma

Vesti — Autor rockanje @ 13:49

Nakon što su pre nekoliko godina na svetskoj koncertnoj i promotivnoj turneji Pearl Jam sa svakog koncerta objavljivali službeni CD, ovog puta planiraju sličnu stvar samo da presele na Internet. Od početnog koncerta s njihove recentne američke turneje kojim su startovali u floridskom West Palm Beachu Pearl Jam će prodavati mp3 i FLAC-ove svih koncerata samo dve sedmice nakon održavanja istih. Sve dostupno na njihovom službenom web siteu. No, zavisnici o CD-ima imaće mogućnost narudžbi i fizičkog oblika tih albuma.


Recenzija: Letu Štuke - Proteini i ugljikohidrati

Novi albumi — Autor rockanje @ 13:13

 

Dino Šaran je već nakon debi albuma postao narodni heroj. Doduše, gomilalo se dvadesetak godina iskustva i iskušenja prije no će realizirati svoje prvo djelo, tako da je titulu debitantski teško podvesti pod njihov slučaj jerbo debitanti uglavnom nemaju neko relevantno diskografsko iskustvo. Kamo sreće da je više takvih debitanata. Svjetlo na kraju premračnog tunela koji je skupio povorku sazdanu od ortodoksnih rockera s prostora ex Juge. Onih koji se kunu u jednostavnu akordiku Loua Reeda i Đonija Štulića, ali sami nikako nisu dovoljno maštoviti bar približiti se obrascima sipanja rima koje nešto znače, uz meko ucrtane gitarističke potpourije. Jest da mu je Stojedinica utirala medijske pute, ali ne bez razloga jer svaki je pushing imao opravdanje u pjesmama. Tako su narodne mase birale hoće li se držati za ruke kroz "Mjesto za dvoje", klimati u znak odobravanja sporotečnoj suradnji s Rundekom "Sunce", ne zamjerati sličnosti sa spomenutim Louom kroz "Minimalizam", dobrano promašivati slavljem cupkajuće "Pero Papacoder". I redom.

 Drugi album na kojem bi pokleknuli puno lakši igrači Letu Štuke manirima vrlo smirenih igrača rješavaju u svoju korist. Nije im problem vijoriti istu onu narodno rockersku zastavu benda koji ima jednako odobravanje i odjek u masama, kao i među kritičarima i slušateljima istančanijeg sluha. Zahvaljujući prvenstveno sjajnom uklapanju u zadane gabarite klasičnog rock and roll benda, ali zadržavajući osobenost leksika izražavanja i balkanskog podneblja koji predstavljaju zanimljivim melting potom obrađenih tema.

      Letu Štuke su već na debi albumu bili zrelim bendom, tako da nema govora o nekim naknadnim pametima, ali ima o nastavcima svakako. U tom smislu svaka pjesma ima neki rep i presliku na prethodnom djelu. "Paranoja" je taj narodnjački Bijelo Dugme rif početak, "Glava u oblacima" i "Sami" se bore za ulogu "Mjesta za dvoje" ovog albuma, "F.G.R." je hopa cupa "Pero Papacoder", "Poljubi je dok spava" oprobavanje na hip hop terminu uz angažiranje Remi kao borca za njenu stranu točnosti, a "Muzika" inkorporira jazzy hvatanja u rock komad, "Bella donna" nostalgijom pljuska, naslovna računa na hit status, "Psycho" improvizira na jasnoj Byrneovskoj bazi, "Teslom" je rekao sve Đoniju, dok je kraj ostavio izrazito dorečenim u klasičnim komadima prepunim sjetnih nostalgičarskih elemenata "Mali" i "Nekad kad poželim".
      I opet nije remek djelo, Šaran zna kako se ne banaliziraju rime te pojačava dojam stihova, ali je isto tako siguran zalog za ubrzano posvojenje benda kao miljenika ovih teritorija.

 

Anđelo Jurkas (VIP)


Priznanje za E-Play: Otvaraju Tuborg Green Festu

Vesti — Autor rockanje @ 13:00

Kao što znate - Tuborg Green Fest će se ove godine održati 02. jula u Beogradskoj areni, kao generalno zagrevanje za EXIT. Pored stranih zvezda Franz Ferdinanda, Cypress Hilla i Raveonettesa, kao opening act nastupiće i beogradski bend E-Play. Oni će otvoriti festival u Areni, s početkom oko 18:30 h. Ovo je drugo izdanje Tuborg Green Festa u organizaciji State of Exit, Live Nation i Tuborga. Prvi festival je održan prošle godine u Inđiji, kada su kao headlineri nastupili Red Hot Chili Peppers. Ulaznice koštaju 2.090 dinara (parter) i 2.490 dinara (tribine) i mogu se kupiti u prodajnoj mreži Bilet servisa i IPS prodavaonica, kao i na blagajni Beogradske arene. Posetiocima su na raspolaganju i mesta u ložama Arene. Cena jednog mesta u loži je 4.400 dinara, dok je cena zakupa cele lože od 10 mesta 40.000 dinara. Karte za lože također se mogu nabaviti na blagajni Beogradske arene.


Metallica se izvinila: Zbog zahteva za povlačenje kritika

Vesti — Autor rockanje @ 12:46

Nakon što su doživeli pogrde jer su naredili novinarima da uklone svoje kritike bendovog još neobjavljenog albuma, Metallica se izvinila zbog ovog gafa pa su krivicu svalili na menadžment. Nekoliko novinara bilo je pozvano na preslušavanje pesama s bendovog novog albuma nakon čega su, sasvim normalno, objavili svoje opise pesama. Od strane benda je potom zatraženo da kritike budu povučene, ali Metallica sada kaže kako je to bila greška i za sve krive svoj menadžment. Osim izvinjenja, bend kaže i kako njima nije imalo smisla da traže uklanjanje ovih kritike, pogotovo jer su većinom bile pozitivne.  Iscrpnije...


Recenzija: Dva minuta mržnje, Moderna omladina, SKC Novi Sad, 2008.

Novi albumi — Autor rockanje @ 12:09

     Opa, punk album s 20 pjesama koji traje 70 i kusur minuta. Kao Metallicini albumi. Odmah se vidi da ovo nije vaš ordinarni punk bend.

     Onda pogledate ovitak i sa stražnje strane vidite četiri čike poprilično poodmaklih od tinejdžerskih godina, uključujući pjevača i gitaristu Sajlu sa svojim već uobičajenim polušeširom i tamnim cvikama. Ovo je ekipa uz koju se čak i ja osjećam mlad, onda znate koliko je sati...Ne, ovo definitivno nije vaš ordinarni punk bend.

   Zapravo, novosadski punk rock kvartet Dva minuta mržnje bio je popularan u underground krugovima tijekom prve polovice 80-ih godina prošlog stoljeća. Bend je nastao 1984. godine raspadom dva novosadska punk benda – Rafala i Van kontrole. Originalnu postavu činili su pjevač Rafala Škrba i gitarist Sajla te bubnjar i basist benda Van kontrole Stevica i Sira i mnogi ih smatraju prvim Oi! bendom u bivšoj SFRJ. Iako je postojao relativno kratko i imao svega osam ili devet pjesama, 2MM je imao ogroman utjecaj na čitavu jednu generaciju glazbenika, poput Generacije bez budućnosti, Ritma nereda i drugih, manje poznatih.

 (Dalje)