ROCKanje

Creaky Boards optužuju: Coldplay im ukrali pesmu?

Vesti — Autor rockanje @ 13:04
Dok slave prvo mesto na britanskoj listi albuma, Coldplay se bori protiv tvrdnje da su pokrali jedan njujorški bend. Creaky Boards su na YouTube postavili uporednu snimku njihove i pesme Coldplay i na ovom snimku tvrde da su ih Coldplay pokrali. Kažu i da je Chris Martin iz Coldplay bio na njihovom koncertu. Coldplay međutim odgovara kako nema šanse da su ukrali ovu pesmu za svoju 'Viva la Vida' jer su je napisali u martu 2007., što je bilo sedam meseci pre nego je, kako Creaky Boards tvrde, Martin bio na njihovom koncertu. Ali, Martin čak ni na koncertu nije bio nego je bio u Londonu. Pesme zaista jesu dosta slične u refrenima. Iscrpnije...


Amy Winehouse: Konačno na lečenju

Vesti — Autor rockanje @ 12:34

Amy Winehouse onesvestila se u Londonu zbog čega je završila u bolnici. Onesvestila se u svojoj londonskoj kući u ponedelak popodne, ali brzo se oporavila. Pomoćnik njenog menadžera uhvatio je da ne padne, a tata Mitch ju je odveo u bolnicu. Iscrpnije...


Emir & Frozen Camels: Ponovo u studiju!

Vesti — Autor rockanje @ 11:54

Emir Bukovica, lider rock grupe 'Emir & Frozen Camels', od sledeće sedmice, pa do kraja jula provešće u 'DSH' i 'Translucent Records' studijima, u Fort Myersu, na Floridi. Emir i njegova američka postava 'smrznutih kamila' koju čine Danny Shepard, Darrell Nutt i Mike Rogers snimiće pesme, koje će se naći na novom albumu 'Emir & Frozen Camels'-a koji će se na tražištu pojaviti na jesen.

    Interesantno je da će jedan od producenata ovog albuma biti Rambo Amadeus, Emirov prijatelj i svakako jedan od najoriginalnijih i najalternativnijih mužicara na ovim prostorima. Rambo Amadeus je već kao izvođač gostovao na prošlom albumu 'smrznutih' na pesmi “Uhljup-Glamour papak”, ali će biti interesantno videti šta će se izroditi iz njegove producentske saradnje sa ovom rock grupom. Svoj doprinos će dati i Dino Šukalo, producent i muzičar, u čijem studiju 'BedRoom' su već ranije snimljene neke pesme 'Emir & Frozen Camels'-a.

www.emir-frozencamels.com
www.myspace.com/frozencamels


Recenzija: Portishead - Third

Novi albumi — Autor rockanje @ 10:31

 

Najbolji su oni koji ne ispune očekivanja dok se mijenjaju suprotno od onoga prema čemu su ih kultivirali brojni štovatelji njivova zvuka. Drugim riječima, napreduju. Guraju se, koračaju, ostaju dosljedni, ali ipak drugačiji, pomaknuti prema onome što sami od sebe žele, a ne ono "što bi trebali servirati". Bristolski pioniri mračnog trip hopa Beth Gibbons, Geoff Barrow i Adrian Utley nakon desetgodišnje diskografske pauze namjerno nisu ponavljali genijalnost "Dummyja" niti istoimenog sljednika nazivu grupe.


        Dok su spomenuta djela mogla funkcionirati kao fenomenalni soundtrackovi jako sporotečnih i zgusnutih studija karaktera i psiholoških drama, novi je album odličan predložak za kompiliranje bioloških otkucavanja svih 11 sati njihova života. Za svaki sat po jedna numera.
 

        Portishead se nisu držali osovine zvuka zadržavajući stretegiju cijelim albumom, već se mijenjaju, ulaze u ritmičke, melodijske i aranžmanske prebačaje dosada zadanih normi uz zadržavanje svih dobro znanih kvaliteta. Beth Gibonns pjeva nezaboravno, dok momci rade atmosferu na kojoj bi im u pojedinim trenucima mogli i Radiohead držati ručnike za brisanje tenzija.
         Nakon atipičnog intra Portishead kroz "Silence", "Hunter", "The Rip", "Nylon Smile" podsjećaju zašto su ih slow motion freakovi proglasili kraljevima, da bi se izobličili prostranstvima zvuka u "Small" ili "We Carry On", a slušatelja detaljno zakucali ritmičkom bombom "Machine Gun" čiji su rafali neočekivani highlight albuma.
         Najavili su daleko brži nastavak s četvrtim dijelom jedne nezaboravne karijere. Ako se kvalitativno nastavi na predstavljeno, bit će i četvrta sreća, a ne samo treća najveća.

 

Anđelo Jurkas