ROCKanje

Konzumirajte VITAMIN

Download — Autor rockanje @ 13:28
2008-07-29
13:52:07
Od ponedeljna na blogu Rizingerium.blogspot.com exkluzivno možete downloadovati nikad objavljeni prvi album kultne srpske indie postave Vitamin "Let us try" iz '98

Grupa Vitamin je nastala 1996. godine, u sumrak novog kruševačkog talasa, od članova tri najuticajnije i najpoznatije kruševačke grupe: Goran Stojiljković – vokal i gitara, Nemanja Resanović – gitara (Slobodna wožnja), Miloš Vojinović Kimba – bas (Scarps) i Uroš Vojinović – ritam mašina i bubnjevi (Helikopter).
Bend je snimio dva albuma „Let us try“ 1998. i „Travelling in pairs“ 2000. godine. Zbog ranijih loših iskustava sa studijskim prostorom i  muzičkim „producentima“ oba albuma su snimljena uživo, u sobi za probe, bez upotrebe kompjutera i profesionalne opreme za snimanje.
Bend je od 2002. u hiatusu u kojem članovi benda rade samostalno (DJ Urosh, Kiklop, Edges) sa planovima za ponovno okupljanje.
Drugi album benda "Travelling in pairs" biće dostupan na istom mestu tokom naredne sedmice.

Pete Doherty – solo & oglobljen

Novi albumi — Autor rockanje @ 13:22

2008-07-29

13:26:20

Prvi samostalni album nekadašnjeg člana Libertinesa i sada Babyshamblesa se najavljuje od zimus, a on snimanje materijala završava s producentom Jakeom Fiorom

Prema pisanju servisa Virgin Media, očekuje se sa će se na albumu naći pesme Darksome Sea, Salome, Broken Love Song i Withdrawn And Shaken.
Pete Doherty je već nekoliko puta održavao solo nastupe, ali su se oni uglavnom sastojali od pesama Babyshamblesa i Libertinesa.
Takođe, on je u više navrata izjavio kako ovaj album ne znači kraj rada s Babyshamblesima.
S druge strane Peteu je nakon skoro godinu dana stigla je presuda za razbijanje kamere fotografkinje Catherine Mead.
Pete će Catherine Mead morati da plati tačno 918.27 funti za nadoknadu štete, kao i sudske troškove od 100 funti, tako da bi se moglo reći da je dosta dobro prošao.

Incident se dogodio u avgustu prošle godine, kada je Doherty uživao u društvu porodice, dan pre nego što se trebao vratiti u kliniku za odvikavanje. U jednom trenutku je pozvao neizostavne paparazze, među njima i Catherine Mead, da se predstave, da bi u sledećem zgrabio i razbio njenu kameru.


Za Tibet: Moby, Sting, Alanis, Garbage i mnogi drugi

Vesti — Autor rockanje @ 19:09

2008-07-27

19:11:07

Sting, Moby, Garbage, Alanis Morissette, John Mayer, Dave Matthews, Rush, Underworld, Suzanne Vega, Imogen Heap, Duncan Sheik i Damien Rice...

   ...samo su neki od izvođača koji će priložiti svoje pesme za kompilaciju "Songs For Tibet" kojim se pokušava artistički pospešiti borba Tibeta za nacionalnu suverenost. Album bi posredstvom američkog servisa iTunes trebao biti dostupan 5. avgusta u mp3 formatu, dok bi kao CD izašao nedelju dana kasnije, malo pre Olimpijskih igara u Kini. Sav prihod bi bio namenjen za Art of Peace Foundation, koji podržava egzil tibetanskog duhovnog vođe Dalai Lame.

   A gde je pesnički doprinos prve buntovnice Bjork?


Fleetwood Mac se ponovo okuplja

Vesti — Autor rockanje @ 19:04
2008-07-27
19:05:18
Muzičkim legendama koje se ponovo okupljaju na povratničke turneje sada se pridružuju i Fleetwood Mac

Iako još nisu objavili tačne datume svojih povratničkih koncerata, Fleetwood Mac su potvrdili ponovno okupljanje, koje je zakazano za sledeću godinu.
S obzirom na to da su se povratničke turneje starih bendova, kao što su na primer Police ili Genesis, pokazale izuzetno isplativima, sada i američki pop-rokeri dolaze po svoj deo kolača.
Gitarista Lindsey Buckingham otkriva i to da se ambicije neće zadržati samo na novim svirkama, već planiraju nakon turneje da snime i album s novim pesmama. Razlog zbog kojeg će to raditi nakon turneje jeste što smatraju da će materijal biti bolji ako se svi budu prvo družili putujući od koncerta do koncerta.
U poslednje vreme pričalo se i to da bi se Sheryl Crow mogla pridružiti bendu, ali Buckingham je to opovrgao.

Transfer godine - Stonsi u Juniverzalu

Tema — Autor rockanje @ 18:55

2008-07-27

18:57:57

Kao u fudbalu ili nekom drugom "jakom" sportu i u muzičkom svetu dogodio se spektakularan transfer. The Rolling Stones su posle više od tri decenije saradnje sa kućom EMI potpisali ugovor sa Juniverzalom (Universal)
 
    Stonsi su raskinuli saradnju sa EMI u martu i to posle 31 godine. Dugoročnim ugovorom dva muzička giganta - The Rolling Stones i Juniverzala, predviđeno je da producentska kuća preuzima brigu o svim budućim albumima jedne od najznačajnijih rok grupa svih vremena.
    Razlog za ovaj iznenadni potez je unosan ugovor koji im je ponudila izdavačka kuća Juniverzal, a koji im omogućava da kontrolišu sva muzička izdanja benda od 1970. godine, uključujući i "Black and blue", "Exile on Main Street", kao i "Sticky fingers".

    "Probni balon" saradnje Stonsa i Juniverzala bio je 2006. godine kada je grupa izdala CD za Juniverzal. Bila je to saradnja ostvarena samo za taj album.
Stonsi su saopštili da su izabrali novu kuću, jer u njoj "razmišljaju unapred, kreativni su i najvažnije je da su ljudi koji vole muziku". - Radujemo se što ćemo raditi sa Juniverzalom, navedeno je u saopštenju grupe.
    Iako su Stonsi zadali veliki udarac (jedan u nizu) kompaniji EMI, ona im je poželela sve najbolje u budućnosti. Pre Stonsa, saradnju sa EMI prekinuli su Pol Makartni i Radiohead.
Dolasku Stonsa u Juniverzal prethodio je i veliki internacionalni uspeh novog albuma Coldplay "Viva La Vida".
    - Nema sumnje da su Stonsi jedan od najznačajnijih bendova u istoriji muzike, izjavio je izvršni direktor Juniverzala Dag Moris.
    Pričalo se da će legende rok muzike potpisati ugovor sa Live Nation, sledeći primer repera Jay-Z i Madone, ali su se ipak odlučili za Juniverzal.
    The Rolling Stones su putujuća kompanija sama po sebi, koja zarađuje maltene kao Koka-kola. Prema podacima "Forbsa", između juna 2006. i juna 2007. godine bend je zaradio neverovatnih 88 miliona dolara.
    Ipak, da ne bude sve kao u bajci govori i vest da i među već vremešnim Stonsima ima problema. Gitarista Ron Vud (61) potraćio je stručnu pomoć u borbi protiv alkoholizma i nalazi se u jednom rehabilitacionom centru u Britaniji.


ROKENROL ZA POČETNIKE: Inspirisani

Tema — Autor rockanje @ 18:48
2008-07-27
18:51:34
Trebalo je da prođu bezmalo četiri decenije (preciznije 30. avgusta će biti tačno četiri decenije) pa da saznam koliki uticaj je imala ruska narodna muzika na engleski rokenrol

Pođimo od početka: u pokušaju da pronađu nove talente, pri tom nešto i zarade, Bitlsi su osnovali Apple. Disko kuću, modni butik, centar za otkrivanje novih talenata u nauci, takođe centar za otkrivanje novih talenata u muzici. I šta se desilo? Od nauke ništa. Što se mode tiče, butik je posle nekoliko meseci zatvoren velikom rasprodajom kako je to uobičajeno, Fil Spektor je pokušao da dovede diskografske finansije u red, i tako dalje, i tako dalje.
A muzički talenti? Takođe ništa. Tačnije gotovo ništa. "Bio je to čitav niz bezvrednih traka sa bezvrednom muzikom koju smo dobijali", objasniće u "Antologiji" mnogo godina kasnije Džordž Harison. Nešto je ipak ostalo: Meri Hopkin i veliki hit "Those were the Days". Napisao (potpisao, tačnije) Džin Raskin, producirao Pol Makartni.
Elem, koga sve to danas zanima. Pa Dragana Z. Milojevića, advokata inače što nema s ovim plagijatom nikakve veze, koji je, uz pomoć ansambla "Daniluška", snimio CD sa ruskim tradicionalnim pesmama. Naravno, "Oči čarnie", "Podmoskovske večeri", "Večernji zvon"... ali i "Draga daljino". E, pa ta "Draga daljina" nije ništa drugo do "To su bili dani". Raskin nije doprineo ni jednim jedinim tonom, producent se nije potrudio ni da išta promeni u aranžmanu. Nazdravlje!
Bilo je to doba kada je pripremljena pozornica da već pomenuti Džordž Harison spadne na prosjački štap posle dokazanog plagijata velikog hita "My sweet lord". Samo se Meri i dalje držala. Držala bi se verovatno do današnjih dana da nije srušena velika gvozdena zavesa, da internet i "Vikipedija" nisu celu priču postavili na uslugu svima.
Ali, šta sve vredi: završetak prošlog veka, a ni početak ovoga ne obećava ništa novo, uveo je instituciju "inspirisano".
Pa šta što je Raskin bio inpirisan Rusima. Imamo i mi konje za te trke: neki su, inspirisani nego šta, i bukvalno pevali o konjima.
piše Mika Dajmak

Od ponedeljka Vitamin na Rizingeriumu

Vesti — Autor rockanje @ 16:01

2008-07-26

16:17:32

Premijerno na internetu - jedan od kapitalnih srpskih indie bendova '90-tih

 Početkom naredne sedmice blog Rizingerium.blogspot.com s ponosom će vam predstaviti prvi (od dva) nikada zvanično objavljena albuma kultnog srpskog banda VITAMIN pod nazivom „Let us try“ (1998), koji je delovao u periodu od 1996. do 2002. godine, a činili su ga članovi tri najveća kruševačka sastava '90-tih - Scarpsa, Slobodne Wožnje te Helikoptera. U tom periodu grupa je radila u Beogradu i bila vrlo poznata među indie posvećenicima. Drugi album VITAMINA „Travelling in pairs“ (2000) biće objavljen na istom blogu sedmicu kasnije...

     Uz to na istom blogu možete naći i programe gotovo svih ex YU muzičkih festivala, kao i aktuelne top teme...

     Posetite: Rizingerium - čitava muzička ex Jugoslavija je tu!

 


Scarlett Johansson ne odustaje od pevanja

Vesti — Autor rockanje @ 14:31

2008-07-26

14:33:56

Svestrana američka glumica Scarlett Johansson nastavila je svoj put muzičkim vodama. Nakon što je prepevala pesme legendarnog Toma Waitsa, obradila je i jedan od prvih hitova engleske grupe The Cure - "Boys Don't Cry"

     Pesmu je objavila za iTunes Live Session EP, zajedno s Waitsovim obrada s albuma Anywhere I Lay My Head – uz istoimeni hit tu su još "Falling Down", "I Wish I Was in New Orleans", "Green Grass" i "Who Are You?" te prvi put objavljena "Innocent When You Dream".
     Dvadesettrogodišnja filmska zvezda završila je svoj treći rad pod dirigentskom palicom Woodyja Allena "Vicky Cristina Barcelona" koji krajem leta stiže na velika platna.


Backstreet Boysa spremaju novo delo

Novi albumi — Autor rockanje @ 13:57
2008-07-26
14:00:59
Članovi grupe Backstreet Boys, Howie Dorough (34), A. J. McLean (30), Brian Littrell (33) i Nick Carter (28) počinju da rade na šestom studijskom albumu već krajem ove godine


    Pop bend Backstreet Boys u toku svog nastanka bio je inspirisan uspehom New Kids On The Block koji su u toku osamdesetih i početkom devedesetih zabeležili ogroman uspeh i bili idoli tadašnje omladine.
    Svoj najveći uspeh Backstreet Boys postigli su krajem devedesetih godina prošlog veka, prodavši preko 100 miliona primeraka.Novi album bi trebao da bude nastavak oredprošlogodišnjeg albuma "Unbreakable".
    Prema pisanjima američkih medija, jedan od pevača benda, Howie Dorough je izjavio da on sada radi na svom solo albumu i da zapravo čekaju na njega da bi krenuli sa snimanjem novog albuma grupe.
    - Meni će "Backstreet Boys"uvek biti na prvom mestu, rekao je Dorough. - Samo je pitanje da se uskladi vreme izlaženja naših solo albuma i albuma grupe, pa da možemo da se vratimo u studio.
    Za spomenuti zajednički album već su snimili neke materijale dok su bili na turneji po Evropi. Album bi trebao da producira Max Martin, a u prodaji bi se trebao naći početkom 2009. godine.

Danas Mick Jagger odlazi u penziju

Vesti — Autor rockanje @ 12:12
2008-07-26
12:15:59
Od danas će legendarni frontman Rolling Stonesa Mick Jagger dobiti status penzionera, a penzija će mu iznositi 91 funtu nedeljno, objavili su mediji

Jedan od najpoznatijih britanskih rockera danas će napuniti 65 godina, kada, u skladu s britanskim zakonom ima pravo na penziju.
Uprkos godinama i novom statusu penzionera rocker je još uvek u vrlo dobroj kondiciji, vidljivoj u raznim segmentima njegovog života - na koncertima uživo, u odabiru mladih ljubavnica ili supruga te brojnom potomstvu. Kako sam pokazuje, ni u kojem slučaju ne namerava da ode sa scene, već nastavlja s uspešnom karijerom.
Novopečeni britanski penzioner i dalje impresionira obožavaoce, ali i sve druge, nepresušnom energijom, kako je nedavno u rock-dokumentarcu "Shine a Light" o grupi The Rolling Stones prikazao poznati američki reditelj Martin Scorsese. Jagger je bio izvršni producent ovog filma, a nakon njega je producirao još dva. Glasine o novom albumu i svetskoj turneji grupe, redovno pune stranice novina.
Jaggerova se imovina procenjuje na oko 225 miliona funti, a od sada se tome može dodati i novi siguran prihod od penzije u iznosu od 91 funte nedeljno.
Procenjuje se da je bend, osnovan ranih šezdesetih, do danas prodao oko 200 miliona albuma u celom svetu, a uticali su i na mnoge 'mlađe' grupe i muzičke trendove.