ROCKanje

Exit: Morate čuti Pola Velera na delu

Koncerti — Autor rockanje @ 14:49
 
Ovogodišnji „Egzit“ koji sutra počinje u Novom Sadu, trebao bi da zadovolji svačiji ukus, barem kada su u pitanju izvođači na mejn stejdžu.

 

Prvog dana ljubitelji hevi metala moći će da uživaju u nastupu grupe „Nightwish“. Fanovima modernog hip-hopa predstaviće se grupe „The Streets“ i N.E.R.D. Drugog dana kao hedlajneri nastupiće legendarni Britanci, prvo Pol Veler, a zatim i grupa „Primal Scream“. Subota je rezervisana za razigrane „Gogol Bordelo“, a zatim i za Manu Čao, koji će sigurno razveseliti brojnu publiku. Poslednji dani „Egzita“ biće poslastica za sve ljubitelje pank muzike. Publiku će u popodnevnim časovima zagrejati „Kud Idijoti“, a zatim niz bendova, koji čine „The Hives“, „Ministry“, „Pekinška patka“ i legende ovog žanra „Sex pistols“. Žiri „Blica“, poznati muzičari i kritičari, za vas biraju najbolje svirke ovogodišnjeg „Egzita“.

 (Dalje)

Truli Johnny: Zabranjeno za Irce, crnce i pse

Vesti — Autor rockanje @ 14:42
 

Pred sami koncert Sex Pistolsa na ovogodišnjem Exitu, izdavačka kuća Laguna objavila je knjigu Roten: zabranjeno za Irce, crnce i pse.

Radi se o prevodu njegove čuvene autobiografije iz 1994: No Irish, No Blacks, No Dogs, koji košta 640 dinara.

Legendarni cinik se osvrće na burnu prošlost, na svoj bend i na buntovnički "no future" stav koji je donela pojava panka.

"Ovo nije knjiga samo o muzici, Roten: zabranjeno za Irce, crnce i pse je ljutita, duhovita, iskrena, potresna, energična istorija Engleske kasnih 70-ih godina 20. veka", navodi Laguna.

Pre četiri godine se pričalo kako je 52-godišnji John Joseph Lydon prodao prava na ekranizaciju knjige, a navodno je trebalo da ga glumi niko drugi do Justin Timberlake!

Sex Pistols nastupaju na najvećoj bini Exita u nedelju, 13. jula.


Šesti Ian Brown u proleće 2009.

Vesti — Autor rockanje @ 14:34
 

    Ex frontmen Stone Rosesa i nesuđeni ovogodišnji gost Zagreba Ian Brown objavio je kako piše materijale za šesti studijski solo rad koji planira lansirati tokom proleća sledeće godine. Razgovarajući za britanski magazin Daily Star rekao je: "Uzimam vremena između mnogih festivalskih nastupa, sedam u studio i realiziram neke ideje. Mislim da album neće biti napolju pre idućeg proleća. Želim da budem temeljit i da ne žurim".


Recenzija: Tricky - Knowle West Boy

Novi albumi — Autor rockanje @ 14:18
 

 

Oporavljeni i revitalizirani rodonačelnik trip hopa vratio se u formu osmim studijskim albumom kojim je polijepio u kolaž apsolutno sve čega se doticao za dosadašnje karijere.
       S tom razlikom da nije kao u slučaju "Nearly God", "Pre-millenium tension" ili "Angels With Dirty Faces" tumarao praznim komorama svoje glazbene podsvijesti, već se fokusirao na najbolji mogući način. Lišen blank mjesta i povremenih fillera prisutnih na sljedećoj trilogiji albuma "Juxtapose", "Blowback", "Vulnerable", Tricky je uz svoje studijske igrače aktivirao fizički opipljivi bend iznimno raspoloženih muzičara s kojima će odraditi najbolje djelo karijere, uz iznimni bljesak debitantskog remek djela "Maxinquaye".
 

       I ovaj puta je njegova pažnja apsolutno disperzirana, ali odlasci u širinu nisu rezultirali raspadom sistema. Baš suprotno, bazični trip hip hop predložak umotan u blues, provučen kroz alternativni gitaristički rock, osvježen za vokalne dub intervencije, two step interpolacije, klasične potmule vokalne šaptove i međudijaloge skupljene u koherentnu cut and paste masu, zapanjujuće prohodnu unatoč već dobro znanim slomljenim ritmičkim strukturama. S koje god pozicije kretao, kojim god tempom diktirao, atmosfera je korijenska, ulica je vraćena u njegov studijski rad, prenesena na album u vrijeme kada ulazi u četrdesete godine života i kada je posve logično da će novu autorsku zrelost okruniti na koncertnom terenu. Kad je raspoložen, njegova genijalnost, originalnost, raznovrsnost, uzbudljivost ne dolazi ni trena u pitanje. "Knowle West Boy" u tom smislu predstavlja njegov drugi album. Kompletnih i kapitalnih remek djela.

 (Dalje)

Ponovljena priča o crnačkoj muzici

Vesti — Autor rockanje @ 12:14
 

PopMatters se ovih dana u velikoj temi bavi crnačkom muzikom. Ovaj članak govori o delta bluesu, odnosno o pogrešnosti predrasuda kako je ovo muzika siromašnih crnaca iz delte Mississippija. Članak donosi tačnije istorijske okolnosti i socijalne konotacije.