ROCKanje

27 Jul, 2008

ROKENROL ZA POČETNIKE: Inspirisani

Tema — Autor rockanje @ 18:48
2008-07-27
18:51:34
Trebalo je da prođu bezmalo četiri decenije (preciznije 30. avgusta će biti tačno četiri decenije) pa da saznam koliki uticaj je imala ruska narodna muzika na engleski rokenrol

Pođimo od početka: u pokušaju da pronađu nove talente, pri tom nešto i zarade, Bitlsi su osnovali Apple. Disko kuću, modni butik, centar za otkrivanje novih talenata u nauci, takođe centar za otkrivanje novih talenata u muzici. I šta se desilo? Od nauke ništa. Što se mode tiče, butik je posle nekoliko meseci zatvoren velikom rasprodajom kako je to uobičajeno, Fil Spektor je pokušao da dovede diskografske finansije u red, i tako dalje, i tako dalje.
A muzički talenti? Takođe ništa. Tačnije gotovo ništa. "Bio je to čitav niz bezvrednih traka sa bezvrednom muzikom koju smo dobijali", objasniće u "Antologiji" mnogo godina kasnije Džordž Harison. Nešto je ipak ostalo: Meri Hopkin i veliki hit "Those were the Days". Napisao (potpisao, tačnije) Džin Raskin, producirao Pol Makartni.
Elem, koga sve to danas zanima. Pa Dragana Z. Milojevića, advokata inače što nema s ovim plagijatom nikakve veze, koji je, uz pomoć ansambla "Daniluška", snimio CD sa ruskim tradicionalnim pesmama. Naravno, "Oči čarnie", "Podmoskovske večeri", "Večernji zvon"... ali i "Draga daljino". E, pa ta "Draga daljina" nije ništa drugo do "To su bili dani". Raskin nije doprineo ni jednim jedinim tonom, producent se nije potrudio ni da išta promeni u aranžmanu. Nazdravlje!
Bilo je to doba kada je pripremljena pozornica da već pomenuti Džordž Harison spadne na prosjački štap posle dokazanog plagijata velikog hita "My sweet lord". Samo se Meri i dalje držala. Držala bi se verovatno do današnjih dana da nije srušena velika gvozdena zavesa, da internet i "Vikipedija" nisu celu priču postavili na uslugu svima.
Ali, šta sve vredi: završetak prošlog veka, a ni početak ovoga ne obećava ništa novo, uveo je instituciju "inspirisano".
Pa šta što je Raskin bio inpirisan Rusima. Imamo i mi konje za te trke: neki su, inspirisani nego šta, i bukvalno pevali o konjima.
piše Mika Dajmak

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me