ROCKanje

Za Tibet: Moby, Sting, Alanis, Garbage i mnogi drugi

Vesti — Autor rockanje @ 19:09

2008-07-27

19:11:07

Sting, Moby, Garbage, Alanis Morissette, John Mayer, Dave Matthews, Rush, Underworld, Suzanne Vega, Imogen Heap, Duncan Sheik i Damien Rice...

   ...samo su neki od izvođača koji će priložiti svoje pesme za kompilaciju "Songs For Tibet" kojim se pokušava artistički pospešiti borba Tibeta za nacionalnu suverenost. Album bi posredstvom američkog servisa iTunes trebao biti dostupan 5. avgusta u mp3 formatu, dok bi kao CD izašao nedelju dana kasnije, malo pre Olimpijskih igara u Kini. Sav prihod bi bio namenjen za Art of Peace Foundation, koji podržava egzil tibetanskog duhovnog vođe Dalai Lame.

   A gde je pesnički doprinos prve buntovnice Bjork?


Fleetwood Mac se ponovo okuplja

Vesti — Autor rockanje @ 19:04
2008-07-27
19:05:18
Muzičkim legendama koje se ponovo okupljaju na povratničke turneje sada se pridružuju i Fleetwood Mac

Iako još nisu objavili tačne datume svojih povratničkih koncerata, Fleetwood Mac su potvrdili ponovno okupljanje, koje je zakazano za sledeću godinu.
S obzirom na to da su se povratničke turneje starih bendova, kao što su na primer Police ili Genesis, pokazale izuzetno isplativima, sada i američki pop-rokeri dolaze po svoj deo kolača.
Gitarista Lindsey Buckingham otkriva i to da se ambicije neće zadržati samo na novim svirkama, već planiraju nakon turneje da snime i album s novim pesmama. Razlog zbog kojeg će to raditi nakon turneje jeste što smatraju da će materijal biti bolji ako se svi budu prvo družili putujući od koncerta do koncerta.
U poslednje vreme pričalo se i to da bi se Sheryl Crow mogla pridružiti bendu, ali Buckingham je to opovrgao.

Transfer godine - Stonsi u Juniverzalu

Tema — Autor rockanje @ 18:55

2008-07-27

18:57:57

Kao u fudbalu ili nekom drugom "jakom" sportu i u muzičkom svetu dogodio se spektakularan transfer. The Rolling Stones su posle više od tri decenije saradnje sa kućom EMI potpisali ugovor sa Juniverzalom (Universal)
 
    Stonsi su raskinuli saradnju sa EMI u martu i to posle 31 godine. Dugoročnim ugovorom dva muzička giganta - The Rolling Stones i Juniverzala, predviđeno je da producentska kuća preuzima brigu o svim budućim albumima jedne od najznačajnijih rok grupa svih vremena.
    Razlog za ovaj iznenadni potez je unosan ugovor koji im je ponudila izdavačka kuća Juniverzal, a koji im omogućava da kontrolišu sva muzička izdanja benda od 1970. godine, uključujući i "Black and blue", "Exile on Main Street", kao i "Sticky fingers".

    "Probni balon" saradnje Stonsa i Juniverzala bio je 2006. godine kada je grupa izdala CD za Juniverzal. Bila je to saradnja ostvarena samo za taj album.
Stonsi su saopštili da su izabrali novu kuću, jer u njoj "razmišljaju unapred, kreativni su i najvažnije je da su ljudi koji vole muziku". - Radujemo se što ćemo raditi sa Juniverzalom, navedeno je u saopštenju grupe.
    Iako su Stonsi zadali veliki udarac (jedan u nizu) kompaniji EMI, ona im je poželela sve najbolje u budućnosti. Pre Stonsa, saradnju sa EMI prekinuli su Pol Makartni i Radiohead.
Dolasku Stonsa u Juniverzal prethodio je i veliki internacionalni uspeh novog albuma Coldplay "Viva La Vida".
    - Nema sumnje da su Stonsi jedan od najznačajnijih bendova u istoriji muzike, izjavio je izvršni direktor Juniverzala Dag Moris.
    Pričalo se da će legende rok muzike potpisati ugovor sa Live Nation, sledeći primer repera Jay-Z i Madone, ali su se ipak odlučili za Juniverzal.
    The Rolling Stones su putujuća kompanija sama po sebi, koja zarađuje maltene kao Koka-kola. Prema podacima "Forbsa", između juna 2006. i juna 2007. godine bend je zaradio neverovatnih 88 miliona dolara.
    Ipak, da ne bude sve kao u bajci govori i vest da i među već vremešnim Stonsima ima problema. Gitarista Ron Vud (61) potraćio je stručnu pomoć u borbi protiv alkoholizma i nalazi se u jednom rehabilitacionom centru u Britaniji.


ROKENROL ZA POČETNIKE: Inspirisani

Tema — Autor rockanje @ 18:48
2008-07-27
18:51:34
Trebalo je da prođu bezmalo četiri decenije (preciznije 30. avgusta će biti tačno četiri decenije) pa da saznam koliki uticaj je imala ruska narodna muzika na engleski rokenrol

Pođimo od početka: u pokušaju da pronađu nove talente, pri tom nešto i zarade, Bitlsi su osnovali Apple. Disko kuću, modni butik, centar za otkrivanje novih talenata u nauci, takođe centar za otkrivanje novih talenata u muzici. I šta se desilo? Od nauke ništa. Što se mode tiče, butik je posle nekoliko meseci zatvoren velikom rasprodajom kako je to uobičajeno, Fil Spektor je pokušao da dovede diskografske finansije u red, i tako dalje, i tako dalje.
A muzički talenti? Takođe ništa. Tačnije gotovo ništa. "Bio je to čitav niz bezvrednih traka sa bezvrednom muzikom koju smo dobijali", objasniće u "Antologiji" mnogo godina kasnije Džordž Harison. Nešto je ipak ostalo: Meri Hopkin i veliki hit "Those were the Days". Napisao (potpisao, tačnije) Džin Raskin, producirao Pol Makartni.
Elem, koga sve to danas zanima. Pa Dragana Z. Milojevića, advokata inače što nema s ovim plagijatom nikakve veze, koji je, uz pomoć ansambla "Daniluška", snimio CD sa ruskim tradicionalnim pesmama. Naravno, "Oči čarnie", "Podmoskovske večeri", "Večernji zvon"... ali i "Draga daljino". E, pa ta "Draga daljina" nije ništa drugo do "To su bili dani". Raskin nije doprineo ni jednim jedinim tonom, producent se nije potrudio ni da išta promeni u aranžmanu. Nazdravlje!
Bilo je to doba kada je pripremljena pozornica da već pomenuti Džordž Harison spadne na prosjački štap posle dokazanog plagijata velikog hita "My sweet lord". Samo se Meri i dalje držala. Držala bi se verovatno do današnjih dana da nije srušena velika gvozdena zavesa, da internet i "Vikipedija" nisu celu priču postavili na uslugu svima.
Ali, šta sve vredi: završetak prošlog veka, a ni početak ovoga ne obećava ništa novo, uveo je instituciju "inspirisano".
Pa šta što je Raskin bio inpirisan Rusima. Imamo i mi konje za te trke: neki su, inspirisani nego šta, i bukvalno pevali o konjima.
piše Mika Dajmak