ROCKanje

23 Jun, 2008

Gilles Peterson prva zvezda Nišvila

Tema — Autor rockanje @ 20:48
 

 

    Direktor Nišvil produkcije Ivan Blagojević potvrdio je da će prve večeri Nišvil festivala (14 – 17. avgust) nastupiti legendarni britanski, radijski i klupski DJ, producent i izdavač Gilles Peterson. Iako ni njegovi solo setovi nikada nisu šablonski, Petersonov nastup u Nišu imaće i priličnu dozu ekskluziviteta  jer će specijalno za ovu priliku nastupiti  u duu sa možda i najvećom novom nadom acid jazza, jazza i soula, kako u vokalnom tako i autorskom pogledu – pevačem Džoseom Džejmsom (Jose James).

 

U poplavi DJ-inga, jedan od onih za koje se ta odrednica nikako ne treba shvatiti u pogrdnom smislu sigurno je Gilles Peterson – „jahač diskova“, producent i izdavač. Čovek je koji ima ne samo deo autorskih prava na odrednicu „acid jazz“ (doduše, nastalu u šali), već je i jedan od najzaslužnijih za uobličavanje ovog pravca. Kao producent i suosnivač istoimene izdavačke kuće, ali i kasnijih etiketa „Talkin' Loud” i “Brownswood Recordings” umnogome je zaslužan za prodor izvođača kao što su Brand New Heavies, Jamiroquai, Mother Earth, Erykah Badu, United Future Organization, Courtney Pine, MJ Cole, Young Disciples, Incognito, Terry Callier, Galliano, Roni Size, Young Disciples, 4 Hero

Kao klupski (bolje rečeno - stadionski), a pre svega radijski disk džokej (od 1998. godine i kroz sopstveni šou “Worldwide” na BBC Radio One), umnogome je doprineo ne samo  popularnosti “lako slušljivog džeza” oslonjenog na funk, hip –hop (…) već je publici skrenuo pažnju i na neke, manje ili više, marginalizovane džez velikane (Yusef Lateef, Pharoah Sanders, Freddie Hubbard, Airto Moreira, Herbie Hancock, Jean Luc Ponty, Horace Silver …)…. i s razlogom je nazvan naslednikom velikog Johna Peela.

Zvezda u usponu na koju je Peterson poslednjih godina usmerio svoju pažnju je pevač i kompozitor  Jose James koji definiše novi pravac u savremenoj muzici kroz kombinaciju urbanog bluza, hip-hopa, soula, d’n’b-a, a sve to sa dubokim korenima u tradiciji džeza, na čijem su repertoaru  osim sopstvenih kompozicija i teme velikana džeza.

Kritičari kažu da je Jamesov album “The Dreamer” koji je producirao Peterson, jedno je od džez izdanja u 2008. godini koja najviše obećavaju.

Nišvil festival će se održati od 14. do 17. avgusta na Letnjoj pozornici. Konačan spisak učesnika biće obkavljen sledeće nedelje, ali se već zna da sigurno dolaze sastavi koje predvode velikan džez roka Billy Cobham (koji će dan pre početka festivala održati workshop za bubnjare) i legenda svetskog bi bapa trubač Duško Gojković. Takođe je potvrđeno učešće  hora “Misteriozni glasovi Bugarske” (dobitnici “Gremija” u kategoriji World music), The New York Ska Jazz Ensemble, sastava nemačko - rumunskog saksofoniste Huga Sigmeta (Hugo Siegmeth), japansko – korejskog saksofoniste Sun Kima. (Soon Kim)…


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me