ROCKanje

15 Jun, 2008

TOTO: Više ne postoje

Tema — Autor rockanje @ 18:50
Ono što je u nekoliko prethodnih intervjua najavljivao gitarista sastava Toto, Steve Lukather, sada je i zvanično objavljeno, Toto više ne postoji. Bilo je dosta nagađanja da li će se bend raspasti ili ne, niko iz benda nije davao izjave, ali glasine je potvrdio Lukather:

„Želim da dam zvaničnu izjavu pošto sam u proteklih dana primio ogroman broj poruka, mail-ova i telefonskih poziva. Istina je da sam napustio Toto. Ne postoji više Toto. Saopštio sam to momcima iz benda pre poslednjeg dela naše turneje. Imali smo neslaganja po pitanju pristupa poslu. Druga činjenica je da sam ja bio jedini koji je bio prisutan od prve probe do poslednjeg koncerta. Kada je Jeff umro deo nas je nestao sa njim. Proveli smo mnogo lepog vremena zajedno. Simon je zamenio Jeffa u najnezgodnijem trenutku. Bobby je bio izvan benda 16 godina, zatim se vratio, a priče o drugim pevačima već znate.

 


         Kada je Dave odlučio da se penzioniše bilo me je jako teško. Osnovali smo bend zajedno još u školskim danima. Kada tu nisu Paich ili makar jedan Porcaro, ljudi koji su osnovali ovaj bend, kako onda da to zovemo Toto? Iskreno, bilo je dosta. Ovo nije pauza. Ovo je kraj. Zaista ne mogu više da izađem na binu i sviram Hold the line sa osmehom na licu. Prvu ploču Totoa snimio sam sa 19 godina, sada mi je 50.

        Imam ogromno poštovanje prema ljudima sa kojima sam svirao od prvog do poslednjeg koncerta. Prošli smo mnogo toga lepog i ružnog. Sa 50 godina želim da krenem u nešto novo. Kao jedini preostali originalni član Totoa, jedini koji nije nikada propustio ni jednu probu, ni jedan koncert, ni jedno snimanje, red je da krenem sam u neku novu priču. Imam novi bend, zakazanu turneju za leto 2009. Godine. Ime mog novog albuma sve govori „Ever Changing Times“.

      Danas sam se dogovorio sa svojim duhovnim bratom Davidom Paichom. Odgovorio mi je „Slobodni smo!“. Smejao sam se glasno. Znam da je i on mislio da ovo više nije Toto. Nisam ljuti, imam samo najbolje želje i reči za sve ostale momke iz benda i siguran sam da će nam uvek prijati i biti lepo kada se sretnemo.“

     „Zahvaljujem se svima na 31 godini prijateljstva i nadam se da ćete dolaziti na moje svirke“, Steve Lukather.

  Toto nastaje 1976. godine kada su već proslavljeni studijski muzičari sa Jeff Porcaroom i David Paichom na čelu odlučili da oforme vlastiti bend.Za pevača je doveden Bobby Kimbal a za gitaristu Steve Lukather. 1977. izdaju prvi album i singl “Hold the Line”, koji se jako brzo našao u samom vrhu na svim top listama. Početkom 1982. izdaju album Toto IV, koji je u popularnosti nadmašio sva očekivanja i samog benda. Sa tog albuma izdvajaju se hitovi “ Rosanna” i “Africa”. Bend je zasluženo za ovaj album dobio Grammy nagrade u šest kategorija, između ostalih i za pesmu “Rosanna”


     Uprkos svim obavezama koje su imali i zbog sve dužih i dužih turneja bend nije prestao ni sa radom u studiju, sarađujući i sa muzičarima kao što su tu Michael Jackson, Quincy Jones, Paul McCartney, Eric Clapton… Ono što je manje poznato je da je ovaj bend odmah nakon turneje sa albumom Toto IV imao izlet i u filmske vode, tačnije radili su muziku za film “Dune”, David Lyncha. Snimili su pesmu i za Olimpijske igre 1984. pod naslovom “Moodido- The Match”. Kolektivno i individualno, bend je svirao na skoro svakoj hit ploči poslednje četvrtine veka. Sa skoro 30 miliona prodatih ploča, Toto je reper po kome se mnogi umetnici vrednuju i ravnaju, sebe, svoju muziku, sviranje, zvuk i produkciju.

nervni-slom


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me