ROCKanje

31 Maj, 2008

Recenzija: Atheist Rap, Live In KST DVD (Multimedia Records)

Novi albumi — Autor rockanje @ 00:23

„Izvinjavamo se ako ovo bude sranje“, rekao je Radule neposredno prije nego što su Atheisti krenuli sa „Stvar za živi album“. Pa, sama svirka i nije bila sranje ali publika u beogradskoj bašti KST-a mogla je biti bolja. Ne znam koji je razlog bio što su Atheisti odabrali baš Beograd za snimanje live DVD-a jer su i sami više puta isticali da im je jako teško svirati pred tamošnjom publikom. No ipak, DVD je snimljen baš tamo, 4. rujna (septembra, za naše posjetitelje s istoka) 2006. Bend je bio usred „Osveta Toura“ na kojem su promovirali svoj posljednji album „Osveta Crnog Gonzalesa“, bili su nabrijani i održali su dobar nastup koji je vjerno dokumentiran na ovom DVD-u.

34 pjesme, gotovo dva sata svirke protkane duhovitim upadicama Dr. Popa, uz dobar razglas i rasvjetu, jedino što je nedostajalo bila je malo aktivnija publika, posebno u prvim redovima. Ona u KST-u bila je prestatična i, osim na hitovima tipa „Pritilend“, „Car core“ ili „Ona je pravi način da“ djelovala je ukočeno i nezainteresirano.

(Vjerujte, ja sam bio na dvadesetak koncerata Atheista samo u proteklih nekoliko godina i na većini njih atmosfera i interakcija između benda i publike bila je mnogo bolja. Posljednji primjer bio je njihov koncert u KSET-u od prije mjesec dana).

Repertoaru se nema mnogo što za prigovoriti: podjednako su zastupljene stvari sa sva četiri njihova izdanja, iako je naglasak logično bio na „Jebanju“ i „Osveti“. Tu su već i standardni coveri Parafa („Narodna pesma“) i Pankrta („Tko to mora biti zdaj“) kao posvete njihovim uzorima, odsvirane jedna za drugom, „Waltzer eliminator“ koju su najavili kao „novu verziju iz 1990.“, dok je „Fatamorganu“ Pop najavio kao „pesmu za koju je Raduletov ćale kad ju je čuo rekao: Vi niste normalni, deco!“.

Prvi dio svirke trajao je nešto manje od sat i po, nakon čega je uslijedila kraća piš pauza i onda je uslijedio medley od nekoliko hc punk klasika koji je dobro prodrmao publiku prije furioznog finala sa „Snaykom“, „Pećinkom“, „Pilotima“ (gdje je Pop izvukao iz publike jednog momka da mu pomogne pri pjevanju na ruskom) i naravno „Grill 13“. Onda se Pop povukao s bine i prepustio Raduletu da „Delfinom“ privede svirku kraju.

Osim samog koncerta, DVD sadrži i tri video spota za singlove sa zadnjeg albuma, ali i snimak pjesme „Ja sam video video“ snimljen u Splitu 2005. koji pokazuje atmosferu kakva bi priličila jednom ovakvom izdanju: nemilosrdno poganje, bakljadu, stage diving i cure koje plešu na bini. Sorry ekipa, ali ova snimka iz Splita, iako slabije kvalitete, oduvala je ostatak ovog DVD-a!

Ovitak DVD-a sadrži popis zahvala koji je dugačak poput telefonskog imenika Pekinga, sjajnu fotku ekipe kako krnja u kombiju koju je snimio njihov menadžer Zlatko, kao i kratak popratni tekst o nastanku ovog izdanja.

Sve u svemu, drago mi je što su Atheisti odlučili snimiti live DVD kao dokument povodom dvadeset godina postojanja, ali mislim da je samo izdanje moglo biti bogatije, a možda bi efektnije bilo i da je nastup održan pred njihovom, novosadskom publikom. No, što je tu je, za ljubitelje benda ovo je za imati pod muss, a ostali neka radije odu na neku od njihovih svirki i tamo se uvjere kakav show ova ekipa zna napraviti. Ovo je ipak bio „sasvim prosečan koncert“, kako su sami naglasili na ovitku.

                                                                   Hadžo igra grubo (Groupie)


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me