ROCKanje

16 Maj, 2008

SCARPS X 2: Jašući na oblacima

Novi albumi — Autor rockanje @ 16:46

       Legendarni kruševački bend Scarps za samo nekoliko dana, krajem februara i početkom marta dobila je dva nova CD izdanja za eminentne srpske nezavisne izdavačke kuće Flying Buffalo i Basement blues! Jedno je remasterizovani materijal objavljen pre više od decenije, kada je grupa prelomila da će raditi albume na engleskom, dok je drugo - split izdanje sa vrnjačkobanjskom postavom Schizophrenia   

 “Riding On The Cloud” je sniman u dva navrata – u martu i oktobru 1996. godine u kragujevačkom studiju “Cesnjak” Saše Vujića (KBO!). Sadrži 10 autorskih pesama koje su nastale u periodu od 1994. do 1996. Materijal predstavlja potpuno novu postavu Scarps-a u kojoj je Saša Ognjanović jedini preostali originalni član. Od novembra 1994. (nakon raspada postave sa Kimbom) novi članovi su Ivan Nešić (Dr. Scream) i Zlatko Petković (Fat Z). Pesme na albumu “Riding On The Cloud” se razlikuju od pesama iz prethodne faze, i predstavljaju sintezu garažnog roka i britanskog post – panka sa početka 80-ih godina prošlog veka. Tamna i žestoka muzička podloga prekrivena je agresivnim ali razgovetnim vokalom i sumornim tekstovima duboko inspirisanim duhom 90-ih i strahom od rata.

U tom periodu bend je imao koncertne nastupe širom Srbije, a mogu se izdvojiti onaj u novosadskom klubu "Underground life", kragujevačkom klubu “Zid” i serija nastupa u niškom "Rock"-u. Polovinom 90-ih u Srbiji je izdavanje pank fanzina bilo u ekspanziji, tako da su se Scarps našli u većini bitnijih (Bela Sljiva, Exer, Oprem dobro, Tri drugara …)  i dobili uglavnom pohvalne kritike za pomenuti album.Takodje, recenzije su se pojavile i u Politikinom Zabavniku, TV Reviji, Super Teen-u  i mnogim poznatim novinama. Godine 1997. objavljen je kao samostalno izdanje na kaseti, a nedavno ga je Branimir Lokner reizdao na cd-u za svoju izdavačku kuću  "Flying Buffalo”.


   

 

 

 

Materijal za album "Musica non grata" sniman je tokom 2007. godine u studiju  "Sweepunk" bubnjara grupe Scarps – Fat Z-a. Kao izdavač i u ovom slučaju je prisutan Branimir Lokner ali ovog puta za etiketu "Basement blues". U pitanju je split cd zajedno sa grupom Schizophrenia iz Vrnjačke Banje. Na njemu se nalazi 7 pesama na srpskom jeziku, a jedina nova (ujedno i jedina na engleskom) na albumu je "Elections". Ostatak materijala je nastao davne 1992. i u to vreme je objavljen na kasetnim izdanjima "Noturno" i “Igra” (izdavac - Take It Or Leave It). Zelja da se to snimi ponovo javila se kod članova benda jer se te pesme još uvek izvode na koncertima, a ranih 90-ih su realizovane u prilično lošim uslovima.

- Mislim da je pojava izdavačke kuće "Basement blues" jako važan moment za revitalizaciju zdravog rokenrola u Srbiji. Svi bendovi koji su se do sada pojavili pod ovom etiketom rasli su slušajući kvalitetnu muziku, a ono što je najbitnije je da većina njih bolje zvuči uživo nego na snimcima. U kojoj god meri sve to nadolazećim generacijama odvlači pažnju od otrova koji serviraju dominantne tv stanice, više je nego korisno - zaključuje Sasa Ognjanović ovaj kraći presek trenutnih aktivnosti svoje  punoletne grupe, osnovane sad već davne 1990. godine.

                                                                       SVRAKA
 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me