ROCKanje

30 Maj, 2008

Tiger Lillies: Pop kastrat i ostali frikovi u Beogradu

Koncerti — Autor rockanje @ 15:28
        Tiger Lillies je neverovatan tročlani bend koji je osnovan 1989 godine u Londonu, gde imaju jak kult obožavalaca, nastupiće u subotu, 7. juna u beogradskom Sava Centru najavljuje beogradska producentska organizacija Multikultivator. Od 1989. godine pa do danas su objavili 22 albuma, a sa džank operom Shockheaded Peter su obišli svet. Grupu predvodi peveč Martin Žak (Martyn Jacques) samouki pevač u opera kastrati stilu, sa glasom srceparajuće lepote. Pratnju čine bubnjar Adrian Huge za koga je David Byrne (ex Talking Heads) rekao da je Džejms Džojs na bubnjevima, i na kontrabasu Adrian Stout, dok sam Jacques svira harmoniku i peva divlje ali osećajne pesme o prostitutkama, makroima, narkomanima i gubitnicima. Martyn je godinama živeo iznad bordela u Sohou u Londonu, gde je sigurno mogao da nađe dovoljno materijala za svoje tekstove. Ken Campbell je rekao za njega da je the criminal castrati, i da sa dikensonskim stilom oblačenja, dugom kosom koja viri ispod okruglastog šešira (koji je bio karakterističan za britanske biznismene), pevajući sa zatvorenim očima čini jednu nezaboravnu sliku. Glasom anđela on peva o životu na dnu u današnjoj Britaniji.

Martyn Jaques nije čovek koga bi poželeli da dovedete kući da upozna vašu majku. Kao frontmen grupe The Tiger Lillies on večeri provodi pevajući pesme o porodičnom nasilju, ubistvima i silovanju. Povrh toga na licu mu je zastrašujuća šminka kojom asocira na Roberta Smitha iz grupe The Cure i pomalo na najgoru noćnu moru Tim Burton-a.

Adrijan je bio mesar, pekar, bankar, prodavac motorcikala i automehaničar pre nego što je sa prijateljima osnovao prvi nadrealistički ansambl komedije u Doveru pod nazivom „Uncle Lumpy And The Fish Doctors“. Grupu je napustio ubrzo nakon što je prešao u London 1989. i iste godine postao član The Tiger Lillies gde je Adrian Huge počeo novu karijeru razbijanja još manjih, recikliranih bubnjeva, igračaka i posuđa.

Adrian Stout je svirao blues, jazz, cuontry u raznim manje poznatim bendovima u Velikoj Britaniji, Evropi, čak i u Indiji. Snimio je dva albuma sa blues divom Dajnom Gilespi (Dana Gillespie) pre osnivanja Tiger Lillies. Ovaj jednom ozbiljan muzičar se od 1989. god našao kako pleše u špilhoznama, vodi ljubav sa ovcom na naduvavanje i oblači se kao jeftina prostitutka. Pored toga on je dizajnirao i održava veb sajtaove The Tiger Lillies i Shockhesded Peter.

Njihov stil je opisivan kao taman, sa dosta crnog, čudnog humora... brehtovski i kao ciganski kabare. U filmu Plunkett & Macleane iz 1999. godine je korišćena njihova muzika, a 2003 su nominovani za Grammy sa albumom The Gorey End koji su snimili sa Kronos Kvartetom. Njihov najnoviji program (šou) je 7 Desdly Sins, koji je počeo da se prikazuje 7. aprila 2008. u New Players Theatre u Londonu, u isto vreme je i album izašao u prodaju. Tema ovog programa je sedam smrtnih grehova iz Katoličke mitologije. Tiger Lillies šou je jako primamljiv i đavolski atraktivan. Tako recimo u Sedam Smrtnih Grehova oni, nekad i preko 90 min, vode publiku na put od raja do pakla.

Muzika grupe The Tiger Lillies je neverovatna kombinacija kastrati opere, ciganske muzike i left bank Paris sa žestinom punk-a, ali ono što ih stvarno izdvaja je emotivna promena i sirova strast oslobođenja.

   

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me