ROCKanje

15 Jul, 2008

Elvis Presley je bio ciganin?

Vesti — Autor rockanje @ 16:02
 

       Iako zvuči neverovatno, jedan magazin stoji iza ovih reči. Tvrde da je su preci slavnog Elvisa Presleya nemački cigani koji su doputovali u SAD početkom 18. veka, aludirajući na to da je devojačko prezime njegove majke bilo Smith.

       Gypsy Roma Traveller History Month Magazine takođe ističe da romsko poreklo imaju i Charlie Chaplin, Sir Michael Caine i Rita Hayworth.
       Eksperti iz ove oblasti optužili su magazin da širi dezinformacije.
       "Koliko je poznato, Elvis nikad nije govorio da ima ikakve veze sa ciganima," kaže za Daily Mail pisac i istraživač romske kulture David Altheer. "Činjenica da je neko imao cigana u familiji pre 300 godina potpuno je irelevantna. To ne znači da je i on bio ciganin."
        Ipak, više od 20.000 kopija ovog magazina nalazi se u javnim bibliotekama i srednjim školama. U delu o slavnom muzičaru stoji upravo to da su "njegovi preci došli iz Nemačke početkom 18. veka" i da je njihovo originalno prezime zapravo Pressler.
Tamo stoji i to da je njegova majka Gladys Love Smith "verovatno bila romkinja".
        Altheer koji je 2006. koordinirao London International Gipsy Film Festivalom opisao je ovaj magazin kao "traćenje novca poreskih obveznika".


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me