ROCKanje

02 Okt, 2008

Raspali se Dirty Pretty Things, nema novih The Libertines

Tema — Autor rockanje @ 11:52

Raspali su se Dirty Pretty Things, bend Carla Barata, vođe puno jačeg bivšeg benda Libertines

Barat kaže da će se članovi baviti drugim muzičkim projektima, ali da to neće uključivati Libertines.

Tri godine nakon drugog (i poslednjeg) albuma prvog ultrapopularnog UK benda u 21. veku, ove godine izašla je kompilaciju sa presekom oba the Libertines albuma, dve B strane singlica koje smo odavno imali priliku da čujemo ("Mayday" i "Delaney") i - nijedna nova pesma
Sa Libertinesima je načisto gotovo! Nikad nije bilo izvesnije da se Carlos Barat i Peter Doherty još-ko-zna-koliko-dugo neće pomiriti, bar ne u smislu obnavljanja tog benda. Špekulisanju NME-ja i nadanju fanova da se pomirenje upravo dešava svaki put kada bi oni slučajno zajedno popili pivo - došao je kraj.
Ipak, najveći deo cele privlačnosti činio je specifičan odnos dvojice frontmena koji je od apsolutne privrženosti i razumevanja za svega par godine, najpre zahvaljujući Dohertyjevoj narkofiliji i pljačkanju stana Carla Barata, prešao gotovo u mržnju i nepodnošljivost. Uostalom drugi album The Libertines (2004) se uglavnom vrlo ogoljeno bavi upravo dokumentovanjem kraha tog prijateljstva.
Kada danas slušamo njihove nove bendove  ili Babyshambles, tačno nam je jasno šta je ko od njih dvojice u autorskom smislu doprinosio bendu: Doherty poetiku i nonšalantnu raštimovanost, Barat preciznost i oštrinu.
I sada - kao da su decenije prošle od raspada The Libertinesa, kome su u ravnopravnoj meri doprineli koliko članovi benda toliko i razulareni mediji do tačke kad sama muzika više nije bila preterano važna stvar. Pete Doherty je krenuo putem na kome se milionska armija bolesnih voajera kladi kad će da postane spomenik krajputaš, njegov novi bend Babyshambles je pretprošle jeseni izdao solidan album "Down In Albion", ove godine još jedan, ali šta to vredi kad muzika ni približno nije interesantna koliko more skandala koji se ređaju kao na traci, a kojim Pete glavni: a) heroj, b) pozer, c) dvorska budala (zaokružiti po nahođenju ili izabrati neku drugu vlastiti opciju).

Carl Barat, gitarista i kofrontmen grupe Dirty Pretty Things, mudrije je postupio. Očišćen, donekle umiven i počešljan, krenuo je od početka. Osim muzike koja je, ipak, prepoznatljiva. Prljavo Lepe Stvari možda kasne u trci ko-će-prvi-izdati-album-nakon-raspada-slavne grupe, i mada ostrvska štampa pokušava da iscenira novi dvoboj Lenon-Mccartney, pokušajmo da zaboravimo prošlost, poređenja, lične ne/simpatije i poslušajmo samu muziku.

The Libertines - What Became Of The Likely Lads (uncensored)


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me