ROCKanje

15 Jul, 2008

Recenzije: The Ting Tings - WE STARTED NOTHING

Novi albumi — Autor rockanje @ 14:17
 

Sve je modernije miješati elektroniku i klasične instrumente i žanrove, pa nastaju mnoge nove hibridne kategorizacije od kojih već lagano boli glava jer praktički svaki izvođač ima svoju etiketu... U jednu od takvih kategorija zasigurno bi zapali i The Ting Tings, ali da vas pretjerano ne zamaram s time, ostat ćemo na tome da su oni jedan običan britanski indie elektro-pop bend, a sačinjavaju ga Katie White i Jules De Martino. Katie i Jules su udružili snage 2006. nakon niza neuspješnih bendova, te je nova 'engleska bajka' mogla započeti. Već nakon uvodnih par svirki, kritičari su ih počeli voljeti, uslijedili su veliki festivalski nastupi tijekom prošle godine te se s velikim nestrpljenjem očekivao njihov prvijenac, koji je izdan prije par tjedana.

Utjecaji albuma "We Started Nothing" vrlo su široki, rekao bih cijeli spektar dance i pop bendova zadnjih 30-ak godina, a najviše bi se mogli istaknuti The B-52's i Blondie, u neku ruku i The Go! Team samo što The Ting Tings mnogo manje kombiniraju različite zvukove, ali se svakako u tom pogledu ne smiju zaobići usporedbe s Kylie Minogue i Girls Aloud koje su u dance-pop glazbi napravile mnogo zadnjih desetak godina na Otoku.

Takvo šareno kombiniranje glazbenih uzora album čini vrlo zanimljivim i komercijalnim pa ne čudi i nagli uspon benda k samim vrhovima top-ljestvica. Možda album nije u cijelosti 'pogođen do kraja', ali glavni hit-singlovi ga izdižu iznad prosjeka današnjeg britanskog 'mainstreama'.

Većinu pjesama otpjeva Katie (Jules tek povremeno uleti s pokojim popratnim dionicama) čiji je vokal vrlo zanimljiv i raznolik. Na ponekad vrlo jednolične glazbene sampleove, njena interpretacija gotovo uvijek dolazi u prvi plan čime pjesme dobivaju 'ono nešto' zbog čega su toliko prihvaćene od strane slušatelja.

Album otvaraju prošlogodišnji prvi singlovi benda "Great DJ" i "That's Not My Name" koji su tijekom ove godine reizdani. Svoje hitoidne karaktere, obje pjesme su već i potvrdile, pa zbog toga ne čudi da je album direktno zasjeo na prvo mjesto britanske top ljestvice.

"Great DJ" je jedna klasična dance-pop pjesmica, dok je "That's Not My Name" jedan od boljih singlova u ovoj godini u kojem se miješaju jaki beatovi, r'n'b ritmovi i rock elementi uz Katičino pjevanje u stilu Ninje iz The Go! Teama.

"Fruit Machine" zvuči kao indie verzija Girls Aloud, elektro laganica pozitivnog raspoloženja "Traffic Light" podsjeća malo na Duffy i Adele, "Shut Up and Let Me Go" je funky-disco, "Keep Your Head" je skoro standardni The B-52's, "Be the One" je šarmantni pop komad, "We Walk" započne kao klavirska balada da bi potom krenula stopama gospođice Minogue, dok nakon slabe i mračne "Impacilla Carpisung" slijedi gitarski pop "We Started Nothing", koja zvuči kao jako mekani Yeah Yeah Yeahs.

"We Started Nothing" je album koji je trenutno vrlo popularan, a razumijem i zbog čega je to tako, pjesme su vrlo radiofonične i zabavne, za slušanje bez nekog pretjeranog opterećivanja. Par pjesama je već dokazalo svoj potencijal, ostalima to tek slijedi, a smatram da The Ting Tings neće imati nikakvih problema u daljnjem osvajanju top-lista jer koliko su mainstream, toliko su ostali i svoji, odnosno, uzeli su najbolje iz oba 'svijeta'.

Ljetne razbibrige su pred nama, a jedna od njih je i ovaj album koji će se uvelike vrtjeti ove sezone, što po radiju, što po disco clubovima. Daleko od toga da je ovaj album briljantan ili remek-djelo, ali koga to briga kad se već nakon jednog preslušavanja pjevuše sve pjesme i počinje plesati. Neka zabava počinje!                                        S.M. (Muzika.hr)


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me