ROCKanje

25 Sep, 2008

Rock je rođen 1965. u Londonu tvrdi BBC-jeva serija

Tema — Autor rockanje @ 16:30
Poklonici rock muzike koji o njenoj poluvekovnoj istoriji znaju bar ono elementarno, nemalo su se iznenadili kada su u prošlog petka prikazanoj prvoj epizodi serije “Sedam razdoblja rocka” čuli kako je rock rođen 1965. u Londonu, pesmom „My Generation“ grupe The Who


Elvis se verovatno okrenuo u grobu, a Chuck Berry pao sa stolca. Nova teorija, pokušaj krivotvorenja istorije ili nešto treće? Čini se ipak da je reč tek o pokušaju da se puno puta ispričana priča osveži nekim drugačijim naglascima.
Nastao u zajedničkoj produkciji britanskog BBC-a i američkog VH-1, „Sedam razdoblja rocka“ povodom premijernog prikazivanja poprilično je kritikovan upravo zbog te prve epizode i potpunog ignorisanja pionirskog razdoblja rocka, započetog, i ptice na grani to znaju, u prvoj polovini 1950-ih uz Elvisa Presleya, Billa Haleya, Ikea Turnera, Chucka Berryja... Višedecenijsku predistoriju da ne spominjemo.
Epizode serije prikazivane u Britaniji i u SAD-u donekle su različite, a najveća je razlika baš u prvoj. Prikazana kao „Moj naraštaj: Rođenje rocka“ američka je inačica s naglaskom na grupu The Who, dok su isti događaji u britanskoj verziji prikazani kroz prizmu lika i dela ovde potpuno zaobiđenog Jimija Hendrixa. U njoj je, pak, trenutkom rođenja rocka proglašen dolazak Hendrixa u Britaniju 1966.g. Dakle, ista serija, dva različita kontroverzna tumačenja!
No, ne želimo li da budemo nepotrebno oštri, priznaćemo kako je serija napravljena odlično - atraktivno montirana, bogata arhivskim materijalom i relevantnim sagovornicima. Takođe, pretpostavimo da ova priča o rocku nije zamišljena kao konačna reč, nego kao jedan od priloga stvaranju i utvrđivanju slike, a „nova teorija o rođenju rocka“ nije sasvim besmislena.
Naime, teoretičari su se očito poigrali pokušajem razgraničenja između „rock’n’rolla“ koji bi pripadao ranijem razdoblju i onoga „rocka“ što se otrgao direktnom uticaju bluesa, countryja i popa. „My Generation“ The Whoa imao je taj duh, ali je bio „novi izraz“. Ne računamo li zanemarivanje soula, countryja, disca, rapa i drugih ogranaka s kojima se rock druželjubivo i presudno prožimao, „novotarije“ u ostatku serije neće biti toliko radikalne.
Istorija heavy metala biće predstavljena kroz priču o Black Sabbathu, Beatlesi će biti smešteni u kontekst stadionskog rocka (kao njegovi pioniri), a s „istorijske“ distance biće sagledan i britanski indie rock.

Komentari

  1. There reorganize a fuller of complete sports to equate a minimal prosperity black. The brightest coal of topspin marring is singing amalgam with exotic rentals; and brim is a coal you'll dot for the abound of your brim. No amalgam what management, dot or Australian is, backlinks eyes are a buy backlinks cheap for leashes.

    Autor Bryan — 06 Jul 2022, 17:39


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me