ROCKanje

18 Sep, 2008

Gilmour će svirati tribute za Wrighta

Tema — Autor rockanje @ 17:14
David Gilmour, solo gitarista i pevač Pink Floyda, s kojim je u njegovom solističkom razdoblju svirao Rick Wright, objavio je na svojoj web stranici Davidgilmour.com da će organizovati tribute koncert za pokojnog prijatelja i klavijaturistu koji je umro u ponedeljak


- Niko ne može zameniti Richarda, napisao je Gilmour. - On je bio moj muzički partner i moj prijatelj. A bez "Us And Them" i "The Great Gig In The Sky", koje je on napisao, kako bi mogao i nastati "The Dark Side Of The Moon"?"
Nakon raspada Punk Floyda, nastale su dve "solističke struje" – Watersova i Gilmourova.
Rick Wright se pridružio Gilmouru i zajedno su koncertirali i snimali nove materijale.
Richard Wright, jedan od osnivača kultne britanske psihodelic rock grupe Pink Floyd, njihov klavijaturist i koautor pesama, umro je u 65. godini, nakon kratke borbe s rakom.
Englesku psihodelic rock grupu Pink Floyd osnovali su 1965. godine Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters i Richard Wright.
Napisao je kao autor neke od songova za albume "Meddle", "Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here" i poslednji studijski album Pink Floyda, "The Division Bell". Koautorstvo sa Gilmourom i Watersom u "Shine On You Crazy Diamond" jedan je od vrhunaca njegovog autorskog rada.
Sukobi s Watersom bili su razlog da Wright nakon albuma "The Wall" napusti bend i ne snimi s njim album "Final Cut" iz 1983. godine, a kada je Waters otišao iz grupe, Richard se vratio i ostao u postavi do kraja.
Wright je objavio i dva solo albuma, "Wet Dream" (1978.) i "Broken China" (1996.).
Nakon razlaza Pink Floyda, nastavio je sarađivati sa Davidom Gilmorom, s kojim je nastupao na koncertima i svirao na njegovom zadnjem studijskom albumu iz 2006.
 
 

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me