ROCKanje

Al Green: Renesansa

Novi albumi — Autor rockanje @ 12:01

    Novi album r'n'b legende Al Greena, nazvan "Lay It Down" odnedavno se nalazi na policama CD shopova, a na njemu je trag ostavio niz muzicara poput Johna Legenda, Anthonya Hamiltona i Corinne Bailey Rae. Album je nastajao dve i po godine u produkciji bubnjara The Rootsa, Ahmira Thompsona, i klavijaturiste Jamesa Poysera, poznatog po saradnji s Erykah Badu.


Recenzija: Six Pack, Discover, Multimedia Records, 2008.

Novi albumi — Autor rockanje @ 17:06

 

     Vjerojatno ste čuli za horor film «Teksaški masakr motornom pilom», govorim o originalu iz 1974. u režiji Toba Hoopera? E pa, evo nam sada zvučne verzije tog horora, pod nazivom «Smederevsko-palanački masakr električnom gitarom» u režiji punk rock benda Six Pack.

Ne znam stvarno što to tjera srpske melodične punk rock bendove da obrađuju pop hitove osamdesetih, a posebice da objavljuju cijele albume s istima? Lude krawe iz Bačkog Petrovca su krajem prošle godine objavile album obrada domaćih pop rock hitova osamdesetih pod imenom «Sve tuđe» (recenzija uskoro), a evo sad i Six Packovaca s njihovim «Discoverom». OK, možda je objašnjenje u imenu bendova: Lude krawe su poludjele od silnog konzumiranja vojvođanske trave (ne mislim pritom na zelenu travu s pašnjaka), dok su Six Pack malko previše konzumirali istoimene hmeljske preparate. Konačan rezultat u oba slučaja je porazan. (Dalje)

Recenzija: Termiti 'Lp ploča vjeran pas'

Novi albumi — Autor rockanje @ 20:19
         Bili su prvi na ovim prostorima u puno stvari, ali sudbina je htjela da za vrijeme njihova postojanja album ne ugleda svjetlo dana. Postoji li i u tome bolji primjer punk filozofije? Ovo reizdanje bilo bi vrijedno da je na njemu i samo 'Vjeran pas', ali ima tu još štošta zanimljivoga i za mlade i za stare

         Termiti su bili katalizator za cijeli riječki novi val, lucidni jednako u glazbi i tekstovima, na ulici i na bini. Pogotovo ovo potonje, jer su prvi počeli osim gitara i bubnjeva dovlačiti i druge rekvizite poput WC školjke, perja, usisivača…  (Dalje)

Scarlett Johansson: Ljubi Toma Waitsa

Novi albumi — Autor rockanje @ 18:47

 

 

PORED NJE NEMA SPAVANJA

 

 

Scarlett Johansson, jedna od najtalentovanijih glumica nove generacije, zaželela se odmora od filmova pa je pauzirajući od rediteljskih glava poput Woodyja Allena i Briana De Palme, Sophie Coppole i drugih, odlučila da bude pevačica u slobodno vreme. Nakon lanjskog gostovanja na Coachella Festivalu kao back vokal za The Jesus & Mary Chain skupila je najdražu pesmaricu Toma Waitsa i uz svesrdnu pomoć Nicka Zinnera iz Yeah Yeah Yeah's, Ryana Sawyera iz Tall First, Seana Antanaitisoma iz Celebration i Davida Andrewa Siteka iz TV On the Radio, snimila "Anywhere I Lay My Head". Album je svetlo dana u svetu ugledao prošle sedmice.

P.S. Album je odličan 


Recenzija: Atheist Rap, Live In KST DVD (Multimedia Records)

Novi albumi — Autor rockanje @ 00:23

„Izvinjavamo se ako ovo bude sranje“, rekao je Radule neposredno prije nego što su Atheisti krenuli sa „Stvar za živi album“. Pa, sama svirka i nije bila sranje ali publika u beogradskoj bašti KST-a mogla je biti bolja. Ne znam koji je razlog bio što su Atheisti odabrali baš Beograd za snimanje live DVD-a jer su i sami više puta isticali da im je jako teško svirati pred tamošnjom publikom. No ipak, DVD je snimljen baš tamo, 4. rujna (septembra, za naše posjetitelje s istoka) 2006. Bend je bio usred „Osveta Toura“ na kojem su promovirali svoj posljednji album „Osveta Crnog Gonzalesa“, bili su nabrijani i održali su dobar nastup koji je vjerno dokumentiran na ovom DVD-u. (Dalje)

Recenzija: The Scarps – CD Self-command

Novi albumi — Autor rockanje @ 17:47

Kontrolisano dinamična, efektna, socijalno orjentisana i angažovana urbopoetika, trojke –The Scarps- može se lirički svesti u tri slovna udarca i zapisa, koji se ogledaju u stihovnom rezu, osmišljenom u drugom rednom zapisu ovog CD ostvarenja-Another system disease. Čini je da je osnovni ipuls i suština upravo tu, u tom trojstvu. Bez okolišanja, ulepšavanja (stvarnosti) i podilaženja (masi, bilo kome), kratko rečeno, pomalo sirovo ali jasno surovo iskazano. Iako je, većinski, materijal podržan i svesno okrenut engleskom govornom području (i internacionalnim ambicijama, verovatno), završne dve numere, naslovi Bez mene i Sa tobom, realizovane su, neočekivano za njih, podjednako uspešno, skladno umešno, na maternjem, srpskom jeziku.  (Dalje)

Recenzija: Oružjem protivu otmičara, Znaš ko te pozdravio (Automatik Records), 2007.

Novi albumi — Autor rockanje @ 10:20

    Oružjem protivu otmičara jedan su od najboljih i najpopularnijih srbijanskih bendova devedesetih. Sposobnost gitariste i glavnog Nikole Pavkovića da napiše savršene, plesne i pjevne melodične gitarističke pop minijature te izvrstan nazalni glas pjevačice Dragane Mrkajić obilježili su srbijansku scenu u drugoj polovici prošlog desetljeća, posebice na epohalnom albumu „Barbiecue“ iz 1997.  (Dalje)

Recenzija: Naked - Noyz

Novi albumi — Autor rockanje @ 18:51

Muzika se sluša. U najpoželjnijem i najboljem slučaju (ovom, konkretnom) sa uživanjem. I teško se (u tim momentima) da rečima iskazati. Povrh svega, ma koliko muzički osoben, izražajni kod ovih muzičara, posvećenika, instrimentalista, bio razbarušen u svojoj višeslojnosti i izbalansiran, melodičan, sofisticirano nenametljiv isto koliko i potpuno prijemčiv, on, snimljeni muzički materijal je, idejno i svirački, na visokopozicioniranom nivou. U svojim korenima orjentisan u džezu, sa dodatkom raznoraznih ukusa i ukrasa. U momentima kada vas dva basa (dobro ste pročitali) u sastavu grupacije Naked, Ivan Mihajlović i Branislav Radojković (Rare), hipnotički sigurno nose i vode kroz ovo specifično putešestvije (Dalje)

Recenzija: Lutke - Fontanela (Ammonite Records), 2007.

Novi albumi — Autor rockanje @ 14:25
    Tko su sad pa ovi, pitat će se prosječan groupie čitatelj. Onda će saznati da je u pitanju beogradski bend i vjerojatno će samo okrenuti očima i uzdahnuti: „Opet ova budala Hadžo hvali tamo neke Srbe, koga boli đon za njih!“. 
     Fair enough. Takvi su vjerojatno već odustali od daljnjeg čitanja ove recke, no vi koji niste opterećeni hrpom konjskih govana o tome tko je tko, odakle dolazi i koliko ima kojih krvnih zrnaca, otkrit ćete još jedan jako lijep bend iz susjedne nam države koji zaslužuje da se o njemu piše na ovim stranicama. (Dalje)

Recenzija: Novi zakon – Realno i stvarno (Ammonite records)

Novi albumi — Autor rockanje @ 22:31

    I samo saznanje da je nedvosmislena duhovnost kao i svojevrsni primarni duhovni impuls, jedan od onih dominantnijih na CD ostvarenju Realno i stvarno, predstavlja (i za površnog slušaoca i predanog, svejedno je) realno osveženje i što ne reći i to-potpuno iznenađenje. Startujući krajnje dinamično, odlučno u isto vreme, britkim a odmerenim zapisom Borba (u duhovnom smislu, ličnom i životnom) jedini način, kao da ova dvojka/dvojica najavljuju bujicu emotivnih nanosa, kontrolisano pažljivo nivelisanih i na samoj ivici prvih borbenih redova stihovnih kreacija i svojevrsnih diverzija, koje se vremenom, tokom života albuma, utapaju u gotovo očekivani hip hop milje, koji se zapravo, dešava u i oko istog karakterističnog izražajnog obrasca.  (Dalje)