ROCKanje

Ed Keper: Otvarač koncerta Nika Kejva

Koncerti — Autor rockanje @ 01:17


 

 

 

 

 

   

    Gitarista Ed Keper, jedan od osnivača grupe The Saints, pionir australijskog punk zvuka, nastupiće kao predgrupa na koncertu Nika Kejva i benda The Bad Seeds.

    Keper, koji je zajedno sa Krisom Bejlijem 1975. godine oformio "Svece", kasnije se okrenuo tišem zvuku sa bendom The Laughing Clowns. U čisti pop zalazi albumom "Electric storm", a zatim započinje uspešnu solo karijeru. U Areni će 4. juna nastupiti zajedno sa bubnjarem Džefrijem Vegenerom.

 (Dalje)

Hulio Iglesijas: Pevati znači biti živ

Koncerti — Autor rockanje @ 01:05
    Čuveni španski šansonjer Hulio Iglesijas posetiće ovog leta Srbiju i prvi put Crnu Goru i obeležiti 40. godišnjicu uspešne karijere, a pred dolazak poručuje da za njega pevati znači biti živ.
    Najveća latino zvezda svih vremena pevaće u Beogradu 9. juna, a dvadeset dana kasnije u Budvi na festivalu "Pjesma Mediterana".

 (Dalje)

Izveštaj: Pro-Pain u Nišu - Deset godina kasnije

Koncerti — Autor rockanje @ 00:54

 

    Energičnost, kvalitet i vrhunska zabava su samo neki od epiteta kojima se može opisati jučerašnji dan metal muzike u Nišu koji je ovekovečen nastupom njujorkškog benda Pro-Pejn (Pro-Pain).

    Ova jednodnevna manifestacija na jugu Srbije počela je nešto pre 19 časova nastupom lokalnog „cover” benda Drimkečer (Dreamcatcher) koji se sa svojim repertoarom

 (Dalje)

Pekinška patka: Povratak velikana YU punka

Koncerti — Autor rockanje @ 00:35
       Pioniri jugoslovenskog punka, novosadska grupa Pekinška patka, nastupiće u nedelju, 13. jula, na glavnoj bini Exit festivala, iste večeri kada će nastupiti i Sex Pistols, The Hives i Ministry. Reč je o prvoj zajedničkoj svirci članova Pekinške patke posle više od dve decenije odsustva s muzičke scene. Bend predvođen Nebojšom Čonkićem Čontom nastao je 1978. godine, a karijera grupe bila je obeležena brojnim sukobima s izdavačima, establišmentom i publikom. Bend se nije baš pretrgao od objavljivanja albuma, izdao je samo dva: „Plitka poezija“ ('80) i „Strah od monotonije“ ('81), kao i nekoliko singlova, dok je izdavačka kuća iz Beograda Multimedia Records pre dve godine objavila reizdanje svih službeno objavljenih pesama benda pod vrlo originalnim nazivom „Pekinška patka“. 

Opširnije na

 


Recenzija: Atheist Rap, Live In KST DVD (Multimedia Records)

Novi albumi — Autor rockanje @ 00:23

„Izvinjavamo se ako ovo bude sranje“, rekao je Radule neposredno prije nego što su Atheisti krenuli sa „Stvar za živi album“. Pa, sama svirka i nije bila sranje ali publika u beogradskoj bašti KST-a mogla je biti bolja. Ne znam koji je razlog bio što su Atheisti odabrali baš Beograd za snimanje live DVD-a jer su i sami više puta isticali da im je jako teško svirati pred tamošnjom publikom. No ipak, DVD je snimljen baš tamo, 4. rujna (septembra, za naše posjetitelje s istoka) 2006. Bend je bio usred „Osveta Toura“ na kojem su promovirali svoj posljednji album „Osveta Crnog Gonzalesa“, bili su nabrijani i održali su dobar nastup koji je vjerno dokumentiran na ovom DVD-u. (Dalje)

Jedan na jedan: Brze muzičko filmske podloge '90-tih

Tema — Autor rockanje @ 16:06

Ukoliko kao određenu vrstu emotivnog graničnika uzmemo ostvarenje Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli" koje po svojim elementima duhovito-nadrealne priče svakako pripada razbarušenoj neobaveznosti, kako sadržajnoj tako i muzičkoj druge polovine '80-tih, kompletna naša odtadašnja kinematografija, a samim tim i nepostojeća diskografska industrija koja je, tehnički gledano trebalo da je proprati, svedena je na mučno i sirovo preslikavanje sumorne "sadašnjosti" ili na fleš-bekove koji su je inicirali. Ni traga raznovrsnosti neophodnoj da se stvori potreban spektar audio-vizuelnog doživljaja koji bi, pak, svojom kreativnošću i novim, višim dometima uticao na konzumente koji su i sami, kataklizmom društvenih vrednosti, pre postali ništavne sive individue no raspoloženi i nepretenciozni svaštari, a njih je u ranijim periodima bilo na svakom koraku. (Dalje)

Tiger Lillies: Pop kastrat i ostali frikovi u Beogradu

Koncerti — Autor rockanje @ 15:28
        Tiger Lillies je neverovatan tročlani bend koji je osnovan 1989 godine u Londonu, gde imaju jak kult obožavalaca, nastupiće u subotu, 7. juna u beogradskom Sava Centru najavljuje beogradska producentska organizacija Multikultivator. Od 1989. godine pa do danas su objavili 22 albuma, a sa džank operom Shockheaded Peter su obišli svet. Grupu predvodi peveč Martin Žak (Martyn Jacques) samouki pevač u opera kastrati stilu, sa glasom srceparajuće lepote. Pratnju čine bubnjar Adrian Huge za koga je David Byrne (ex Talking Heads) rekao da je Džejms Džojs na bubnjevima, i na kontrabasu Adrian Stout, dok sam Jacques svira harmoniku i peva divlje ali osećajne pesme o prostitutkama, makroima, narkomanima i gubitnicima.  (Dalje)

Smashing Pumpkins: 20 godina kasnije

Vesti — Autor rockanje @ 15:19

    Smashing Pumpkins, koji su se nakon razilaženja ponovno okupili 2006. godine, najavili su veliku proslavu 20. rođendana benda, ali i novu turneju koja će uveličati jubilej. Na službenoj stranici je objavljeno kako će bend u septembru i oktobru nastupiti u odabranim američkim gradovima kako bi uz fanove proslavili rođendan. Iako se još uvek ništa ne zna o datumima nastupa, pretpostavlja se kako će bend posetiti one gradove u kojima nisu bili na prethodnoj američkoj turneji.


Majke: Premijera novog singla

Vesti — Autor rockanje @ 15:13

 

    Legendarna vinkovačka blues rock postava Majke se osim na koncertnim nastupima, reaktivirala i diskografski. Tako će u junu objaviti dvostruki koncertni album "Unplugged". Na album će biti uvrštena 21 pesma s koncerta održanog prošlog maja u zagrebačkoj Tvornici kulture. Radijska premijera singla "A ti još plačeš" u akustičnoj live verziji, originalno objavljenog na albumu "Vrijeme je da se krene", koji će predstaviti "Unplugged", biće u subotu 31. maja u 10:40 etru zagrebačkog Radija 101.

 


Austrijski Frequency festival: Pun špil aduta

Vesti — Autor rockanje @ 15:07

    Austrijski Frequency festival je happening s višegodišnjom tradicijom kao jedan od najpoznatijih "srednje velikih" festivala u okolini, sa standardnim terminom u sredini avgusta. Ove godine Frequency ostaje veran tradiciji izdvajajući se kao hodočašće poklonika višednevnih događaja u bivšem nam komšiluku. Tako će od 14. do 16. avgusta, na pozornicama trkališta Salzburgring pored Salzburga, nastupiti impresivan broj izvođača predvođeni glavnim imenima R.E.M., The Killers, Tricky, The Hives, Travis i Babyshambles, The Roots, Maximo Park, Thrice, Flogging Molly, The Dresden Dolls i još gomile izvođača koji će tek biti potvrđeni. Svi detalji vezani uz festival nalaze se na službenim stranicama www.frequency.at, a cena ulaznice za sva tri dana festivala koja uključuje i camping iznosi 105 Eura.