ROCKanje

Zeppelini menjaju ime

Vesti — Autor rockanje @ 17:13

 Jimmy Page, John Paul Jones i Jason Bonham definitivno kreću na turneju sledeće godine bez Roberta Planta. No osim novog pevača, za kojim još uvek tragaju, imaće i novo ime

Članovi Led Zeppelina – Jimmy Page, John Paul Jones i Jason Bonham – otkrili su prošlog meseca da nameravaju da krenu na turneju 2009. bez pevača Roberta Planta, koji je odbio povratak u bend.
Ipak, nakon nedelja spekulacija bend je odlučio da ne koristi ime Led Zeppelin, jer to više nije isti bend bez Planta.
- Šta god to bilo, nije Led Zeppelin. Ne bez Roberta Planta, izjavio je potparol trenutnog trija, koji održava audicije za novog pevača.


Napad nožem na dodeli Urban Music Awardsa

Vesti — Autor rockanje @ 16:04

Dodela Urbanih muzičkih nagrada u Britaniji je ove godine prošla u znaku nasilja

Kritičari tzv. urbane muzike, koja u angloameričkom svetu podrazumeva "crnačku muzike" i znači nešto drugo u poređenju s ne preterano strogim definicijama "urbane muzike" u Hrvatskoj, vole da govore da ona podstiče nasilje u društvu, a sada imaju i još jedan primer za to – najnoviji napad koji se dogodio na šestoj dodeli Urban Music Awardsa, priređenoj 16. novembra u Londonu.
Muškarac u dvadesetim godinama nalazi se u bolnici u kritičnom stanju nakon što je na dodeli izbila tuča, tokom koje je on uboden nožem. Osim njega, još jedna osoba je završila u bolnici, ali s daleko manje opasnim ozledama.
Ceremonija dodele odvijala se u čuvenoj areni O2 u Londonu, a svedoci kažu da su tokom sveopšteg haosa letele stolice i boce šampanjca.
Srećom, službeni svečani deo ceremonije još nije počeo kada je izbila tuča, pa su organizatori sve otkazali pre nego što su se na pozornici popeli nominovani izvođači kao što su Estelle, Adele, Leona Lewis, Dizzee Rascal i Duffy.

Policija razgovara sa stotinama posetilaca, a jedna osoba je uhapšena.


New York Dollsi pripremaju novi album

Novi albumi — Autor rockanje @ 14:26

New York Dollsi, popularni glam rokeri najavili su snimanje novog albuma na kojem će kao producenta ponovo angažovati Todda Rundgrena, producenta njihovog debi albuma iz 1973. godine

Pevač David Johansen i gitarista Sylvain Sylvain izavili su da će snimanje novog, još neimenovanog, albuma i saradnja s Rundgrenom započeti u januaru.
Frontmen Johansen je rekao kako su zaista uzbuđeni što će ponovo raditi s Toddom te da se nadaju kako će uspeti da "uhvate istu magiju" kao i na prvom albumu.


Eksperimentalna pesma Bitlsa

Vesti — Autor rockanje @ 12:13

Bivši Bitls (Beatles) Pol Makartni (Paul McCartney) objaviće 14-minutnu eksperimentalnu pesmu koju je legendarni bend snimio 1967

Bitlsi su numeru "Carnival of Light" pred publikom izveli samo jednom, na festivalu elektronske muzike u Londonu.
Upućeni navode da se u pesmi čuju izobličeni zvuci gitare, kao i orgulje, grgoljanje i povici "Barselona!" i "Jeste li dobro?" koji potiču od Makartnija i Džona Lenona (John Lennon).
Makartni je kazao da je na probi u studiju Ebi roud (Abbey Road) zatražio od ostalih članova benda da "samo sviraju i udaraju, viču" i da ono što sviraju "ne mora da ima ikakvog smisla".
- Volim je jer ne liči na Bitlse, drugačija je, kazao je muzičar i intervjuu radiju Bi-Bi-Si (BBC) koji će biti emitovan u četvrtak.
Delove intervjua objavio je londonski "Obzerver" (The Observer). Makartni je rekao i da još poseduje originalnu traku na kojoj je pesma snimljena, i da je "došlo vreme da ona dobije svoj trenutak".
Britanski muzičar je dodao da ga eksperimentalna muzika odavno zanima i da je "Carnival of Light" inspirisana eksperimentalnim kompozitorima Džonom Kejdžom (John Cage) i Karlhajncom Štokhauzenom (Karlheinz Stockhausen).
Makartni je kazao da je želeo da numeru objavi na kompilaciji Bitlsa - "Anthology", ali da mu ostali članovi benda to nisu dozvolili. I ovoga puta, za objavljivanje numere biće mu neophodna dozvola Ringa Stara (Starr) i udovica Džona Lenona i Džordža Harisona (George Harrison).


Najprodavaniji singlovi svih vremena

Tema — Autor rockanje @ 10:16

U moru hitova, spektakularnih vokala i interesantnih izvođača, izdvojilo se nekoliko pesama koje su obeležile muzičku istoriju. Numere koje su nastale pre dvadeset i više godina i dalje se slušaju i pevuše

Neke od njih su ostavile trag ne samo kod publike već i u diskografskom, tačnije finansijskom smislu.Nedavno je napravljena lista najprodavanijih singlova svih vremena. Na prvom mestu, sa prodatih 11 miliona kopija, je numera Eltona Džona "Candle in the wind".
Originalna verzija pesme nastala je 1973. godine, ali je duboki trag u diskografiji ostavila tek nakon rimejka urađenog za tragično nastradalu princezu Dajanu 1997. godine.

Na drugom mestu, sa šest miliona prodatih primeraka, je Elvisova pesma "Little less conversation".
Pesmu, čijeg se JXL remiksa svi dobro sećamo, napisao je Mek Dejvis 1968. godine, a Elvis ju je otpevao za potrebe filma "Live a little, love a little".
Na trećem mestu najprodavanijih singlova svih vremena nalazi se "Here without you" sastava 3 Doors down, sa četiri miliona prodatih kopija.
Ostali singlovi koji su "bolji od najboljih" su: "Another One Bites The Dust" - Queen, "Apologize" - One Republic & Timbaland, "(Everything I Do) I Do It For You" - Brajana Adamsa, "Hey Jude" - The Beatles, "Hound Dog/Don't Be Cruel" - Elvis Prisli, "I Will Always Love You" - Vitni Hjuston, "Let's Get It On" - Marvina Geja, "Low" - Flo Rida, "Macarena" - Los del Rio, "Ridin'" - Chamillionaire, "We Are The World" - USA For Africa i "Whoomp There It Is" - Tag Team.