ROCKanje

22 Dec, 2008

Bez Warnera na YouTubeu

Tema — Autor rockanje @ 22:43

Kompanija Vorner mjuzik (Warner Music) zatražila je uklanjanje spotova svojih izvođača sa sajta Jutjub (YouTube), objavio je Bi-Bi-Si njuz (BBC News) na svom sajtu

Pregovori između dve strane propali su pošto je Vorner tražio više novca kao nadoknadu za svoju muziku na poznatom sajtu za video spotove čiji je vlasnik Gugl (Google).

U izjavi na sajtu Jutjub kaže se: „Svakoga dana sarađujemo sa muzičkom zajednicom kako bi dobili licence za vašu omiljenu muziku, koju ćete slušati na Jutjubu. Ali dobijanje muzičkih licenci je veoma komplikovano.“
„Ponekad, ako ne možemo da postignemo prihvatljive poslovne uslove, moramo da prekinemo saradnju sa uspešnim partnerima. Na primer, primetićete da su spotovi koji sadrže muziku izvođača sa etikete Vorner Mjuzik Grup blokirani na našem sajtu“.
Ipak, Vornerova muzika još je dostupna na sajtu, a upućeni navode da muzička kompanija i dalje pokušava da postigne sporazum sa Guglom.
Vorner mjuzik prvi je postavio muziku na Jutjub, što su potom učinile i kompanije Juniversal mjuzik (Universal Music), Soni (Sony) i I Em Aj (EMI) mjuzik.
Originalnim dogovorom, Jutjubu je bilo dozvoljeno da legalno koristi Vornerov materijal, a da za to uplaćuje samo zaradu od reklama.
„Jednostavno ne možemo da prihvatimo uslove koji ne mogu da na pravi način i pošteno obezbede kompenzaciju umetnicima, tekstopiscima, diskografskim kućama i izdavačima, za vrednost koju nude“, navodi se u saopštenju Vornera.
Ako zahtev Vornera bude ispunjen, na sajtu Jutjub više neće moći da se poslušaju numere brojnih poznatih izvođača, uključujući Madonu (Madonna), “Red Hot Čili Peperse” (Chilli Peppers) i Kida Roka (Rock).


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me