ROCKanje

20 Dec, 2008

Kineska demokratija na crnom ledu

Novi albumi — Autor rockanje @ 22:39

Album australijskih rockera AC/DC Black Ice je tokom prve dve nedelje prodaje dostigao tiraž od preko milion primeraka (tačno 1.055.000 kopija), dok je Chinese Democracy sastava Guns N’ Roses za isto vreme postigao daleko slabiji učinak (samo 318.000 kopija)  

Ova izdanja mogla su u Americi da se nabave isključivo u lancima prodavnica - Black Ice u Wal-Martu, a Chinese Democracy u Best Buy - tako da je stručnjacima bilo zanimljivo da uporede i prokomentarišu rezultate prodaje.

Wall Street Journal je u svojoj analizi odao priznanje Wal-Martu zbog načina na koji je pristupio produkciji i promociji svog proizvoda.

List kao primer navodi da je Best Buy prodavao album Guns N’ Rosesa u papirnim kioscima,  dok je, sa druge strane, Wal-Mart osmislio AC/DC suvenirnice u kojima fanovi mogu da kupe majice, igricu Rock Band, i plus su po pojedinim gradovima kružili autobusi sa logom australijskog benda kako bi pravili reklamu.

Strategija objavljivanja i promocije singlova se takođe razlikovala – singlovi sa Chinese Democracy su bili na radijima a zatim su potpuno nestali, dok su u sklopu kampanje za pesmu Rock N’ Roll Train korišćene verzije fanova, snimljen je i Microsoft Excell video, a pesma je mogla da su čuje i na mnogim sportskim dešavanjima.

Axl Rose se nije proslavio ni kada je reč o odnosima sa javnošću – odbio je intervjue za Rolling Stone i New York Times, a na opaske fanova da takve odluke negativno utiču na prodaju, rekao je kako ono što ima da kaže mnogo ljudi nema želju da čuje.

Zbog loše prodaje albuma Chinese Democracy najmanje će biti oštećen izdavač Interscope, pošto se Best Buy ugovorom obavezao da će neće vratiti nijedan od 1.3 miliona kupljenih primeraka.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me